Home Vijesti Pojavile se nove informacije o porijeklu korone, WHO traži od Kine da...

Pojavile se nove informacije o porijeklu korone, WHO traži od Kine da ih objavi

201
0

Savjetnici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pozvali su Kinu da objavi informacije koje se tiču nastanka pandemije covida-19 nakon što su se u međunarodnoj bazi podataka koja se koristi za praćenje patogena pojavile nove informacije.

Nove sekvence virusa SARS-CoV-2, kao i dodatne genomske podatke utemeljene na uzorcima uzetim s tržnice u Wuhanu u Kini 2020. godine, kineski znanstvenici su ranije ove godine kratko učitali u bazu podataka GISAID, dok su podatke vidjeli znanstvenici iz drugih zemalja, prema subotnjem priopćenju WHO-ove Znanstvene savjetničke skupine za porijeklo novih patogena (SAGO).

U sekvencama je navedeno da su rakunski psi bili prisutni na tržnici i da su također možda bili zaraženi koronavirusom, što je novi trag u lancu prijenosa koji je naposljetku stigao do ljudi, prema WHO-u.

Pristup informacijama je kasnije ograničen “navodno kako bi se omogućila daljnja učitavanja podataka” Kineskog centra za kontrolu i sprječavanje zaraze (CDC), rečeno je u priopćenju.

Dužnosnici WHO-a raspravljali su o tome s kineskim kolegama, koji su objasnili da bi se novi podaci trebali pojaviti u nadopunjenoj znanstvenoj studiji iz 2022. godine, koju će kineski CDC poslati znanstvenom časopisu Nature.

Dužnosnici WHO-a kažu da takve informacije, iako nisu zaključne, predstavljaju novi trag u istrazi porijekla covida-19 i da su odmah trebale biti podijeljene.

“Ovi podaci ne predstavljaju konačan odgovor na pitanje kako je počela pandemija, no svaki podatak je važan u tome da nas približi tome odgovoru”, rekao je glavni tajnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus. “Ovi podaci su trebali i morali biti podijeljeni prije tri godine.”

“Nastavljamo pozivati Kinu da bude transparentna u dijeljenju podataka i da izvrši potrebne istrage i podijeli rezultate”, rekao je.

WHO je uposlio SAGO da nastavi istragu porijekla pandemije koja je ubila blizu 7 milijuna ljudi diljem svijeta.

Previous articleMrle: Podli mali psihopat nije Putin nego Mamić!
Next articleZbog jezive nesreće bio je u komi 19 godina: Liječnici odustali od njega, ali on je otvorio oči i tražio samo jedno

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here