Home Biznis Policija nasilno zatvorila jedan od zadnjih oporbenih medija u Hong Kongu

Policija nasilno zatvorila jedan od zadnjih oporbenih medija u Hong Kongu

343
0
Prosvjedi u Hong Kongu.

Jedna od posljednjih prodemokratskih medijskih organizacija u Hong Kongu, Stand News, gasi se nakon što je u redakciji upala policija i uhićeni su novinari koji vode medij.

Sedam ljudi, sadašnjih i bivših zaposlenika, privela je hongkonška policija zbog “zavjere i objavljivanje kritičnih publikacija”.

Zbog situacije, Stand News odmah prestaje s radom“, objavila je organizacija u objavi na Facebooku.

Više od 200 policajaca poslano je u raciju u ured publikacije.

Hongkonška policija je u priopćenju navela da je ovlaštena “pretražiti i zaplijeniti relevantne novinarske materijale”.

U objavi na Facebooku, Stand News je rekao da više neće ažurirati svoju web stranicu i da će ukloniti sadržaj na društvenim mrežama “u roku od jednog dana“.

“Jutros je policija uhitila niz viših i bivših viših djelatnika tvrtke, i odvela mnoge svjedoke kako bi pomogli u istrazi”, stoji u priopćenju.

Dodaje da su iz ureda oduzeta računala i dokumenti te da će pomagati policiji u istrazi.

Uhićeni – tri muškarca i četiri žene – imaju između 34 i 73 godine.

Među njima su bivši i vršitelji dužnosti glavnog urednika Stand Newsa, Chung Pui-kuen i Patrick Lam, kao i pop zvijezda koja je postala ikona demokracije Denise Ho, koja je bila bivša članica uprave.

Među uhićenima su i druge članice odbora Margaret Ng, Christine Fang i Chow Tat-chi. Identitet sedme privedene osobe još nije prijavljen.

Glavni tajnik administracije John Lee rekao je tijekom tiskovne konferencije u srijedu poslijepodne da podržava policijsku operaciju protiv te novinske kuće.

Svatko tko pokuša iskoristiti rad medija kao alat za ostvarivanje svojih političkih ciljeva ili drugih interesa protivno zakonu, posebice kaznenim djelima koja ugrožavaju nacionalnu sigurnost, oni su zli elementi koji štete slobodi tiska.

Snimke objavljene na Facebook stranici Stand Newsa prikazuju više policajaca na vratima zamjenika ravnatelja Ronsona Chana rano ujutro u srijedu.

Ronson Chan nije uhićen, ali ga je policija privela na ispitivanje.

Večer prije, Chan je bio domaćin godišnje večere Udruženja novinara Hong Konga (HKJA), čiji je predsjednik. U govoru se osvrnuo na zatvaranje Apple Dailya, rekavši da je incident “potresao” Hong Kong.

Zaključio je rekavši da će grad “uvijek trebati istinu i uvijek trebati novinare… koliko god težak put bio pred nama, [HKJA] neće pasti”.

Ranije ove godine stotine policajaca izvršile su raciju u prostorijama sada ugašenog Apple Dailya – publikacije poznate po tome što je glasni kritičar Hong Konga i kineskog vodstva.

Njegova imovina je zamrznuta, rukovoditelji privedeni, a list je ubrzo ugašen.

Njegovo zatvaranje ostavilo je Stand News kao jednu od posljednjih otvoreno prodemokratskih publikacija u gradu. Bio je to među nekolicinom relativno novih internetskih portala s vijestima koji su se posebno istaknuli tijekom prodemokratskih prosvjeda 2019.

Današnja uhićenja također su uslijedila dan nakon što je medijski tajkun Jimmy Lai, osnivač Apple Dailya, dobio istu optužbu čak i dok služi zatvorsku kaznu zbog niza odvojenih optužbi protiv njega.

Previous articleOvo su ubijene Anastasija i Anabela: Otac ih ubio nakon što im je zaklao majku, a zatim zapalio kuću (FOTO)
Next articleSkrivala dečka i dovodila ga u stan: Odalo je nešto zbog čega se izblamirala pred roditeljima (VIDEO)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here