Home Vijesti Pomorci traže odgodu uvođenja u porezni sustav

Pomorci traže odgodu uvođenja u porezni sustav

953
0

Sindikat pomoraca Hrvatske od Ministarstva financija traži da Saboru hitno predloži odgodu uvođenja pomoraca u porezni sustav, tako da se počne primjenjivati od 1. siječnja ove godine a pomorci porezne prijave počnu podnositi sljedeće – 2010. godine, rekao je danas za Hinu tajnik tog sindikata Predrag Brazzoduro. Pomorci u međunarodnoj plovidbi do kraja veljače moraju podnijeti porezne prijave, a pravilnik kojim se uređuju pojedinosti oporezivanja i popis dokumenata koje pomorci moraju priložiti Ministarstvo financija donijelo je tek 17. prosinca 2008. godine, rekao je Brazzoduro.

Riječ o neprihvatljivome, nečuvenom i neprijateljskom činu prema pomorcima, a ministar financija Ivan Šuker loše je odradio posao, ocijenio je Brazzoduro. Mnogi pomorci ne znaju ni po kojim uvjetima mogu ostvariti prava u zdravstvenome i dopunskom zdravstvenom osiguranju, Sindikat prima mnogo njihovih upita pa i upite koje su poslali Ministarstvu financija, ali još nisu dobili odgovor, rekao je Brazzoduro.

Pomorci traže odgodu uvođenja u porezni sustavPomorci koji će do kraja velječe biti na brodovima nisu ostavili punomoć članovima obitelji, ima onih koji su samci pa je nemaju kome ostaviti, nije posve jasno ni koje dokumente treba priložiti jer postoje razna tumačenja pravilnika koji to uređuje, rekao je Brazzoduro.

Sad se očekuje da pomorci u roku od dva mjeseca prikupe sve dokumente i podnesu porezne prijave, rekao je Brazzoduro, ističući da će mnogi izgubiti brojne olakšice i prava jer veliki dio potrebnih dokumenata iz prošle godine nisu dobili ili ih više nemaju, zbog čega će se naći u teškom stanju ili “čak doživjeti i osobni bankrot”.

Potvrde o danima provedenim u međunarodnoj plovidbi 2008. godine, koje pomorci moraju priložiti uz prijavu poreza na dohodak, lučke će kapetanije slati na kućne adrese od sljedećeg tjedna. Riječ je o 12.000 pomoraca, kaže Brazzoduro, koji ocjenjuje da je teško ostvarivo da to bude završeno na vrijeme, do 31. siječnja, te da će to uzrokovati probleme. “Još prošlog tjedna, na upit mogu li pomorci sami podignuti te potvrde u kapetanijama, iz nekih kapetanija su nam odgovorili da to nije moguće jer još nemaju propisane obrasce”, rekao je Brazzoduro.

Pomorcima je preporučio da ipak prijave porez i u prijavi navedu sve moguće odbitke, a da dokumente prilože tek kada to Ministarstvo financija od njih naknadno zatraži.

Po mišljenju Brazzodura, Ministarstvo mora, prometa i razvitka jedino je na pozitivan način, kao pri izradi novoga Pomorskog zakonika, pokušalo riješiti problem funkcioniranja sustava za pomorce, a opstrukcije su, smatra, rađene u mirovinskom i zdravstvenom fondu i u Ministarstvu financija, koje je pravilnik o oporezivanju pomoraca, umjesto do lipnja 2008. godine, donijelo, i to nedorečen, tek u prosincu.

Socijalnom reformom za pomorce, koja je u primjeni od 2008. godine, hrvatski pomorci na brodovima u međunarodnoj plovidbi, bez obzira na to pod kojom zastavom plove, izjednačavaju se u pravima i obvezama s obzirom na mirovinsko i zdravstveno osiguranje i na porezni sustav.

Prema Pomorskom zakoniku i Pravilniku o porezu na dohodak, pomorcima koji ispune uvjet i plove 183 ili više dana u godini neće se obračunavati porez na dohodak, ali su svi pomorci dužni podnijeti poreznu prijavu. (Hina)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here