Home Vijesti Pomorci zakinuti za dodatke na mirovinu

Pomorci zakinuti za dodatke na mirovinu

843
1

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje svojim je tumačenjem zakonskih odredbi pomorcima uskratio pravo na dodatak na mirovinu prema općem Zakonu o mirovinskome osiguranju. Razlog je što se pomorcima mirovina određuje prema povoljnijim uvjetima iz Pomorskoga zakonika.

Time se kod određivanja starosne mirovine dogodilo ono na što su već upozoravali iz Sindikata pomoraca Hrvatske: i pomorci i brodari dobili su povećana davanja, ali su im uskraćene beneficije na koje imaju pravo svi ostali, upozorio je na konferenciji za novinare u Rijeci tajnik sindikata Predrag Brazzoduro.

Člankom 129a toga zakona izračun starosne mirovine za pomorce nije povoljniji kao za saborske zastupnike, članove vlade i bivše političke zatvorenike, čije se mirovine određuju po posebnim propisima. Pomorce se time dovelo u apsurdan položaj: isključilo ih se iz općeg propisa o mirovinama da bi ih se oderalo po posebnome, rečeno je na konferenciji za novinare Sindikata pomoraca Hrvatske. Nadamo se da će nova vlast ispraviti nepravdama sklonu državnu administraciju kad su pomorci u pitanju, rekao je Brazzoduro. (Radio Rijeka)

1 COMMENT

  1. Nazalost mi smo opet po tko zna koji put zakinuti.Mi smo ovce za sisanje i za drzavu i za razne Lucke kapetanije i svaki puta kada se vratimo sa broda trebamo iskesirati podosta love svim tim institucijama jer smo mi “puni” love.
    Ako netko misli da je to tako lagano i lijepo zanimanje,lijepo u Pomorsku skolu u Bakru pa “tko voli,neka izvoli” ili lijepo na Lucku kapetaniju ,pomorska knjizica kosta 90 kuna,potrebna su 2 slike i lijecnicki pregled koji pogodite kosta 400 kn i Droga i alkohol test od 350 kn,pa probajte taj zivot.
    Kolegama mirno more.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here