Home Vijesti Potvrđen još jedan slučaj majmunskih boginja u Sloveniji, potražnja za cjepivom je...

Potvrđen još jedan slučaj majmunskih boginja u Sloveniji, potražnja za cjepivom je velika

116
0

I ovoga puta radi se o osobi koja je stigla iz Španjolske, navodi NIJZ na svojim stranicama. Epidemiološka istraga je u tijeku.

U Sloveniji je potvrđen drugi slučaj zaraze virusom majmunskih boginja. Prvi slučaj majmunskih boginja potvrđen je kod muškarca koji je u utorak stigao s Kanarskih otoka. Simptomi su se pojavili nakon povratka kući, a zdravstveno stanje mu je dobro, rekao je u utorak voditelj Centra za infektivne bolesti NIJZ-a Mario Fafangel. Rizik od infekcije za opću populaciju je nizak.
Osobe koje su bile u rizičnom kontaktu sa zaraženom osobom trebaju obratiti pozornost na svoje zdravstveno stanje u roku od 21 dan od kontakta. Bolest koza majmuna nije karantena, pa se u tom razdoblju mogu slobodno kretati. Zaraženim osobama preporučuje se boravak kod kuće tri tjedna odn. sve dok kraste ne otpadnu.

Određene mjere suzbijanja majmunskih boginja u Sloveniji još nisu moguće jer u Zakonu o zaraznim bolestima (ZNB) nema boginja zbog čega se među navedenim bolestima provode opće i posebne mjere. Vlada je to riješila na dopisnoj sjednici kada je donijela Odluku o primjeni mjera ZNB-a kod zarazne bolesti koza majmuna. Ova će se bolest stoga morati što prije uvrstiti u prvu skupinu zaraznih bolesti, za koje je, prema ZNB-u, obvezna registracija za sve pružatelje zdravstvenih usluga.

Proizvođač cjepiva: dostupno je dovoljno cjepiva za majmunske boginje
Imamo dovoljno zaliha cjepiva protiv majmunskih boginja za suzbijanje trenutnog vala infekcija, izjavio je danas proizvođač jedinog cjepiva protiv te bolesti Bavarian Nordic. Imvanex je trenutno odobren samo u Sjedinjenim Državama i Kanadi, ali se očekuje i u Europskoj uniji, javlja njemačka novinska agencija dpa.

Bavarian Nordic jedina je tvrtka na svijetu čije cjepivo protiv boginja odobravaju regulatori. Međutim, cjepivo je odobreno samo u Sjedinjenim Državama i Kanadi. Trenutno su u EU već u tijeku aktivnosti za njegovo odobrenje. U Europi je cjepivo do sada bilo odobreno samo protiv velikih boginja.

Trenutno, tvrtka može proizvesti oko 30 milijuna doza cjepiva godišnje, rekao je glasnogovornik tvrtke Rolf Sass Sorensen. Dodao je da je potražnja za cjepivom velika, ali nije precizirao koje su ga zemlje već kupile. Njemački ministar zdravstva Karl Lauterbach rekao je da je Njemačka već naručila do 40.000 doza cjepiva.

Previous articleLivaja: Neću se tetovirati ako osvojimo Kup, samo prvenstvo!
Next articleZvonku su liječnici uništili tumor zaleđivanjem. Kaže da se osjeća odlično

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here