Home Kolumne POZITIVNO: Čestit Božić

POZITIVNO: Čestit Božić

768
0
Piše: Giancarlo KRAVAR

U tradiciji kršćanskih crkvi postoje dva velika blagdana: Božić i Uskrs. Božić ima fiksni datum i slavi se svakog 25. prosinca, dok Uskrs svake godine pada na drugi dan jer se usklađuje prema lunarnom kalendaru.

Oba blagdana slave život. Božić ovozemaljski, a Uskrs život na onom svijetu. Božić je dan kada se rodio Isus Krist, u štalici, od blažene djevice Marije, koja je sa svetim Josipom ( Sv. Josip je zaštitnik Hrvatske) brinula o odgoju Isusa Krista.

Meni osobno je puno draži i miliji blagdan Božić jer se slavi ovozemaljski život. Neću reći kao u jednoj pjesmi da je Raj možda prevara za kraj, ali puno mi je draže u crkvi vidjeti jaslice s djetešcem, nego li raspetog Krista na Križu. Iako je u kršćanskoj tradiciji upravo Uskrs najveći blagdan.

Božić je prilika da se taj dan provede u obitelji i sa svojim najbližima i najdražima. Za Božić se ne ide u posjete. Ali, to je prilika da se u ruke uzme mobitel, te prijateljima i prijateljicama zaželi čestit Božić. I neka ne samo Božić bude sretan i čestit svim Riječankama i Riječanima. Ja sam u svojem dnevnom boravku okitio bor i stavio na njega božićnu zvijezdu. Čestit Božić svima!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here