Home Kolumne POZITIVNO: Dan neovisnosti

POZITIVNO: Dan neovisnosti

767
0
Piše: Giancarlo KRAVAR

Blagdan. Praznik. Slavi tko i kako može najveći i najvažniji dan u suvremenoj hrvatskoj povijesti – Dan neovisnosti. Razlog više da se u Rijeci na prozorima i balkonima zavijori hrvatska trobojnica za Hrvatsku svih državljana ili građana, kako hoćete.

Sloboda i neovisnost izboreni su na demokratski način. Referendumom. 94 posto građana Hrvatske opredijelilo se za neovisnost. I to u jugoslaviji.

Referendum je najviši oblik demokracije u zapadnoj civilizaciji. Stoga možemo svi mi biti ponosni što smo na demokratski način, a ne ratom došli do neovisnosti

Nitko pa kolinda. To je prema ipsos plusu rezultat popularnosti hrvatskih političara. Razocaranost u političare, a svih ovih godina su se na vlasti izmjenjivali HDZ i SDP, je razumljiva.

Međutim to nije razlog za malodušnost. Pokazali su to i Riječani peticijom. Peticija je također demokratska institucija. Kako je Jutarnji list pisao, a ja objavio kolumnu pod naslovom ‘Rijeka najskuplji grad u državi’, koristim priliku svim Riječankama i Riječanima čestitati Dan neovisnosti. A u našem najskupljem gradu u Hrvatskoj da uspije peticija protiv dvostruko veće cijene usluga gradske Čistoće. Ako se neovisnost države mogla postići demokratskim sredstvima, zašto na demokratski način građani Rijeke ne bi mogli izboriti jeftiniji odvoz smeća?
Zato neka se danas u Rijeci vijore hrvatske zastave jer zastava pripada svakom građaninu bez obzira na nacionalnost, vjeroispovijest, političko, svjetonazorsko, seksualno ili ma koje drugo opredjeljenje. Sretan vam dan neovisnosti. U Americi je to najveći praznik.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Rijeka danas

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here