Home Kolumne POZITIVNO: Tržište tiska u padu!

POZITIVNO: Tržište tiska u padu!

728
0
Piše: Giancarlo KRAVAR

Danas sam na kućnu adresu dobio glasilo Hrvatskog novinarskog društva Novinar. Prema podacima HND-a tržište tiska u cijeloj Hrvatskoj, pa tako i u Rijeci je u padu za velikih osam posto.

Svi pokazatelji su u padu – prodaja, oglašavanje i trgovina. Najveću prodanu nakladu ostvaruju 24 sata (30 do 40 posto tržišta (grupa Styria), slijedi Jutarnji list (Hanza Media Grupa (20 do 30 posto), te Večernji list (10 do 20 posto). HND ne navodi podatke za riječke novine Novi list i La Voce del popolo.

Što više stanovništvo stari, to je sve veći udjel mladih koje novine uopće ne zanimaju. U glasilu HND-a Novinar se navodi da raste utjecaj tzv. Trećeg sektora medija, neprofitnih medija ddostupnih na internetu, dakle portala, koji se mogu čitati i na pametnim telefonima. Većina mladih se najviše informira putem svojih mobitela i slušajući radio, dok je televizija uvijek korak, i dan, ispred tiskanih medija.

U Japanu raste naklada dnevnih novina. To govori da se ipak može, samo što je potrebno znati. A i kupovna moć u Hrvatskoj je manja, tako da je sve rjeđi broj onih koji se odlučuju na kupnju dnevnih novina. Sve, ama baš sve novine imaju prosječni godišnji pad od 8 posto, s tendencijom daljeg rasta pada prodaje i odlašavanja. Zato su tu portali dostupni na pametnim telefonima za mlade i na kompjutorima u Klubovima starijih osoba u Rijeci.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here