Home Najnovije Pučka pravobraniteljica na braniku režima: Pokrenula ispitni postupak u slučaju Three Monkeys

Pučka pravobraniteljica na braniku režima: Pokrenula ispitni postupak u slučaju Three Monkeys

973
0

PUČKA pravobraniteljica Lora Vidović poručila je da biranje gostiju kafića prema političkoj opciji kojoj su naklonjeni može predstavljati diskriminaciju temeljem političkog uvjerenja koja je zabranjena Ustavom i zakonom, a u slučaju kafića Three Monkeys pokrenula je ispitni postupak, prenosi Index.hr.

“Poruka građanima da, ako su naklonjeni određenoj  političkoj opciji, nisu dobrodošli kao gosti kafića, može se smatrati diskriminacijom temeljem političkog uvjerenja. Time se ovu skupinu stavlja u nepovoljniji položaj u odnosu na druge građane, samo zbog njihovih političkih afiniteta”, kaže Lora Vidović.

Pravobraniteljica navodi kako je tim povodom pokrenula ispitni postupak i od vlasnika kafića zatražila očitovanje, uključujući i je li o poruci dodatno komunicirao sa svojim zaposlenicima.

“Tražili smo i informacije o prijetnjama za koje je naknadno naveo da zaposlenici primaju te je li o tome obavijestio policiju”, navela je pravobraniteljica.

Napominje da je legitimno pravo svakog građanina izražavati svoj stav i neslaganje s bilo čijim političkim stavovima, ali i naglašava da takvo izražavanje ne smije predstavljati diskriminatorno ponašanje, govor mržnje ili drugi zabranjeni oblik govora. “Pri tom, konačnu odluku o tome je li u konkretnom slučaju riječ o diskriminaciji ili ne može odlučiti samo sud”, kaže, između ostalog Vidović, a prenosi Index.hr.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here