Home Vijesti Predrag Miletić: Gradska uprava obilježava tuđe praznike, riječke ignorira

Predrag Miletić: Gradska uprava obilježava tuđe praznike, riječke ignorira

573
0

I grad Rijeka je bio jedan od gradova koji su jučer 17.03.2021. obilježili Svetog Patrika zaštitnika Irske. Zelenom bojom osvjetljene su Trsatska gradina, fontane na Jadranskom trgu i dizalice na Molo longu.
Datum koji je došao dan kasnije 18.03.2021. je od izuzetne važnosti za grad Rijeku, njegov razvoj i posebno pomorsku privredu. Na taj datum 18.03.1719. godine car Karlo VI dodijelio je Rijeci i Trstu status slobodne carske luke, akt koji je uzrokovao ubrzan razvoj Rijeke i njene luke. Ovaj potpuno zaboravljeni datum u Rijeci izašao je na svjetlo dana prije dvije godine kada je na tristogodišnjicu proglašenja Rijeke slobodnom carskom lukom održan znanstveni skup u vijećnici Grada Rijeke u organizaciji Udruge Slobodna Država Rijeka. Pored eminentnih povjesničara skupu su nazočili gradonačelnik, gradski vijećnici i mnogobrojni uglednici Grada i pomorske privrede. Time su ova velika obljetnica i ovaj važan datum dostojno obilježeni .
Ovaj datum je jedan od najvažnijih datuma povijesti grada, ništa manje značajan od 3. maja ili Sv.Vida. I zato je Lista za Rijeku predložila da u gradske datume koje Grad obilježava pored Dana oslobođenja, Svetog Vida i Gospe Trsatske i ovaj datum bude svake godine obilježavan na jedan skroman i simboličan način. Nažalost, to još uvijek nije prihvaćeno pa imamo apsurdnu situaciju da Grad obilježava Sv.Patrika koji nema nikakve veze sa Rijekom, a obljetnicu proglašenja Rijeke slobodnom carskom lukom ne obilježava.
Najmanje što se može učiniti svake godine je obilježiti ovaj datum na panoima na Korzu, no ova gradska uprava očito to opet zanemaruje, zaboravlja i pokazuje nedostatak senzibiliteta za vlastitu povijest i identitet. Malo je takvih gradskih uprava u Europi.(predrag miletić)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here