Home Vijesti Predstavljen prvi riječki strip almanah Iracionalist

Predstavljen prvi riječki strip almanah Iracionalist

437
0

Prvi riječki strip almanah Iracionalist, u kojem većinu čine radovi nastali tijekom kvarnerskih kolonija autorskog stripa i ilustracije 2021. i 2022. godine, predstavljen je na književnom festivalu Vrisak u Rijeci u srijedu.

Jedan od članova uredništva Damir Steinfl istaknuo je da se izdanje ne može nazvati časopisom jer ima vrlo malo teksta. Naziv almanaha je odabran jer je samo bavljenje autorskim stripom iracionalno, rekao je. Predstavljeno izdanje nosi brojeve 1 i 2, što znači da je riječ o dvobroju, ali i da pokriva rezultate dviju kolonija, navedeno je.

Ideja pokretanja kvarnerske kolonije stripa javila se Steinflu nakon sudjelovanja na nekoliko uspješnih i kreativnih radionica i kolonija koje je vodio Krešimir Zimonić.

Marta Berčić iz Društva za istraživanje i potporu, suorganizatorica kolonija, ustvrdila je da je ideja likovnih kolonija, pa tako i stripa, izvrsna i daje priliku toj donekle zanemarenoj umjetnosti.

Još jedna kolonija u studenom ove godine

Drugi član uredništva almanaha Damir Stojnić rekao je da je temeljna ideja da se objavljuju stripovi nastali tijekom kolonije, ali da je otvorena mogućnost i za druge stripove koje autori žele objaviti, a uredništvo ocijeni da su odgovarajuće kvalitete. Prvi almanah je dobio zapažen odjek među strip autorima pa se već javljaju s novih radovima za buduća izdanja, rekao je.

Ni kolonije ni almanah nemaju zadane teme pa je autorska sloboda potpuna. Zastupljeni su autori različitih generacija i dijelova Hrvatske.

Organizacija sljedeće kolonije planira se prvog tjedna studenoga ove godine te na proljeće još jedne. Nakon toga će se prikupiti nacrtani stripovi pa se objavljivanje predviđa do kraja 2024. godine, rečeno je. (index)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here