Home Vijesti Predviđanja šefa Moderne: ‘Nema šanse da je učinkovitost cjepiva ista kao što...

Predviđanja šefa Moderne: ‘Nema šanse da je učinkovitost cjepiva ista kao što smo imali s deltom’

424
0

Izvršni direktor Moderne kazao je da zbog velikog broja mutacija omikrona na spike proteinu sugerira da će se postojeća cjepiva možda morati modificirati

Izvršni direktor Moderne predviđa da će postojeća cjepiva biti puno manje učinkovita protiv omikrona i upozorava da bi mogli proći mjeseci prije nego što farmaceutske tvrtke uspiju proizvesti veću količinu cjepiva koje će djelovati protiv nove varijante koronavirusa.

Stephane Bancel je rekao da velik broj mutacija omikrona na spike proteinu, koji virus koristi za inficiranje ljudskih stanica, te brzo širenje te varijante u Južnoj Africi sugerira da će se postojeća cjepiva možda morati modificirati iduće godine.

“Mislim da nema šanse da je učinkovitost na istoj razini kao što smo imali s delta varijantom”, rekao je Bancel u intervjuu za Financial Times.

“Mislim da će biti pad.Ne znamo samo koliki jer trebamo pričekati podatke. No, svi znanstvenici s kojima sam razgovarao kažu nešto poput ‘ovo neće biti dobro”, dodao je.

Komentari šefa Moderne dolaze u vrijeme kad javnozdravstveni stručnjaci i političari nastoje imati optimističniji ton o učinkovitosti postojećih cjepiva protiv omikrona.

Previous articleRijetka nuspojava korone ljudima život čini jako čudnim: ‘Vratio mi se miris, ali onda sam to osjetila…’
Next articleHrgovića izazvao kineski boksač i poručio mu je da je za njega beba!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here