Home Vijesti Preko 30% riječkih vozača zaustavljenih od strane policije bili su u prekršaju

Preko 30% riječkih vozača zaustavljenih od strane policije bili su u prekršaju

128
0

Tijekom četiri sata utvrđena su 64 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i 17 prekršaja korištenja mobitela

Tijekom jučerašnjeg dana, u vremenu od 9 do 13 sati prometna policija je na području Policijske uprave primorsko-goranske pojačano postupala prema sudionicima u prometu koji ne poštuju zakonske odredbe  korištenja sigurnosnog pojasa i mobitela tijekom vožnje.
 
U navedenom vremenu zabilježeno je 109 prometnih prekršaja, od čega 64 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa u vozilu i 17 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela.
 
Od sveukupno kontroliranih 168 vozila, u prekršaju nekorištenja sigurnosnog pojasa zatečena su 53 vozača osobnih vozila i 11 vozača teretnih vozila.
 
Što se tiče korištenja mobitela, ovaj je prekršaj zabilježen  kod 14 vozača osobnog vozila i tri vozača teretnih vozila.
 
Inače, u četiri sata pojačanog nadzora, uz spomenute prekršaje zabilježeno je i sedam prekršaja prekoračenja brzine, pet prekršaja vožnje bez upaljenih svjetala na vozilu, po dva prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola i nepropisnog pretjecanja i obilaženja, jedan prekršaj vožnje za vrijeme važeće zabrane upravljanja vozilom te još 11 drugih prometnih prekršaja.
 
Zbog počinjena navedenih prekršaja iz domene Zakona o sigurnosti prometa na cestama, počinitelji su prekršajno sankcionirani.
 
Podsjećamo, sigurnosni pojas jedan je od najvažnijih elemenata sigurnosti vozača i putnika u vozilima, tzv. pasivna sigurnost.  Stoga postupanje policije  ima za cilj  upozoriti i osvijestiti vozače koji sjedaju u vozila i sudjeluju u prometu da obvezno koriste sigurnosni pojas, upozore i ostale putnike u vozilu na nužnost korištenja pojasa kako bi se na taj način povećala sigurnost vozača i putnika te spriječilo teže ozljeđivanje u slučaju nastanka prometne nesreće.
 
Isto tako, unatoč zakonskim odredbama i znanju vozača da se korištenjem  mobitela u vožnji  smanjuje mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom te time znatno povećava rizik nastanka prometne nesreće, mnogi vozači i dalje razgovaraju mobitelom, čitaju, pišu i šalju SMS poruke te na taj način ugrožavaju sebe i ostale sudionike u prometu.  Radi toga se ovakvim preventivno-represivnim postupanjima policije, iznova nastoji dodatno senzibilizirati vozače kako je ovakvo  ponašanje neprihvatljivo i ugrožava sigurnost prometa na cestama.
 
Stoga i ovom prilikom sve sudionike u prometu pozivamo na odgovorno ponašanje, a prometna policija će i nadalje postupati preventivno, ali i poduzimati zakonom propisane mjere i radnje u cilju povećanja ukupnog stanja sigurnosti u prometu na cestama.

Previous articleOružane pljačke dućana u Kastvu i na Belvederu!
Next articleRiječki mjesni izbori: HDZ s najviše samostalnih lista, HSU koalira i sa SDP-om i HDZ-om, Lista za Rijeku izlazi u 14 mjesnih odbora

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here