Home Vijesti Preko vikenda sunčano i toplo, u ponedjeljak stiže pogoršanje

Preko vikenda sunčano i toplo, u ponedjeljak stiže pogoršanje

347
0
Foto: Ketty Brunetti/Fb Rijeka danas Plus

Djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku, a na sjevernom Jadranu i u gorju mjestimice malo kiše, najviša dnevna temperatura od 15 do 20 Celzijevih stupnjeva, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku za danas.

U Slavoniji i Dalmaciji sunčanije, no uz dnevni razvoj oblaka uglavnom u unutrašnjosti Dalmacije mogući su lokalni popodnevni pljuskovi s grmljavinom. Ujutro na kopnu ponegdje moguća kratkotrajna magla.

Vjetar slab, na moru do umjereno jugo i jugozapadnjak, a ujutro mjestimice bura.

“Prema vikendu će sunčana razdoblja biti sve dulja, a kiša sve rjeđa, uglavnom u obliku popodnevnih lokalnih pljuskova koje može pratiti i grmljavina, većinom na Jadranu i područjima uz njega, pri čemu će u četvrtak biti i juga.

U subotu i nedjelju pretežno sunčano i bez oborine, uz mnogima ugodnu popodnevnu temperaturu, često i iznad 20 °C.

Od ponedjeljka pak opet raste vjerojatnost za oblačnije i nestabilnije vremenske prilike”, sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za HRT pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

“U četvrtak će na istoku Hrvatske kiša izostati. Danju će biti barem djelomice sunčano, uz popodnevnu temperaturu od 17 do 19 °C. Jutro svježije nego u srijedu – temperatura od 5 do 7 °C, a ponajprije u Posavini moguća je kratkotrajna magla.

Kratkotrajne jutarnje magle može biti lokalno i u središnjoj Hrvatskoj. Danju će se izmjenjivati sunčana i oblačnija razdoblja, no vjerojatnost za kišu vrlo je mala. S jutarnjih oko 7 °C temperatura će popodne porasti i do 18 °C.

Podjednake vrijednosti dnevne temperature i na sjevernome Jadranu, a u gorju uglavnom od 13 do 15 °C. Pritom i dalje promjenjivo, ali sunčanije nego proteklih dana. Uz obalu mjestimice i povremeno može pasti malo kiše, a popodne će u gorju i unutrašnjosti Istre lokalno biti pljuskova.

Mjestimični pljuskovi i grmljavine bit će poslijepodne i u unutrašnjosti Dalmacije, a poneki se može proširiti i do obale srednjeg Jadrana. No, prevladavat će sunčano vrijeme, ponegdje će puhati umjeren južni i jugozapadni vjetar, prema otvorenom moru i jugo te će danju biti ugodno toplo.

I na jugu Hrvatske će ponegdje biti umjerenog juga uz malo do umjereno valovito more. Dan će obilovati suncem, temperatura će popodne porasti i do 19 °C, no uz lokalni razvoj oblaka, ponajprije u zaobalju mogući su pljuskovi.”

Stabilnije i toplije, ali ne i sasvim suho
“Do kraja tjedna na Jadranu će prevladavati sunčano i danju još malo toplije. Poneki lokalni pljusak moguć je ponajprije u petak, osobito u Istri, dok će za vikend vjerojatno posvuda na obali kiša izostati.

Barem djelomice sunčano i danju ugodno toplo bit će i na kopnu, no ipak još ne i posve stabilno. U petak su uz lokalni razvoj oblaka pljuskovi mogući ponajprije u gorju te u unutrašnjosti Dalmacije, a mala vjerojatnost za njih postoji i u subotu.”, prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here