Home Vijesti Premijer Plenković i danska premijerka obišli kontejnerski terminal Zagrebačka obala u Rijeci

Premijer Plenković i danska premijerka obišli kontejnerski terminal Zagrebačka obala u Rijeci

537
0

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se u Rijeci s predsjednicom Vlade Kraljevine Danske Mettom Frederiksen, koja boraviti u dvodnevnom radnom posjetu Hrvatskoj.

Po dolasku u Hrvatsku, predsjednica danske Vlade Mette Frederiksen se s premijerom Plenkovićem susrela u Lučkoj upravi Rijeka, gdje su joj predstavljeni kapitalni riječki projekti vezani uz Rijeka Getaway projekt, a zatim je obišla lokaciju terminala Zagreb Deep Sea, budući Rijeka Gateway terminal. Uz predsjednika Vlade bili su i potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković te domaćini, ravnatelj Lučke uprave Denis Vukoreopa, gradonačelnik Marko Filipović i župan Zlatko Komadina.

Rijeka Gateway novi je kontejnerski terminal (u izgradnji) u Rijeci u zajedničkom vlasništvu kompanija Maersk Grupe kroz APM Terminals i ENNA Naturalis Grupe kroz ENNA Logic. . Budući terminal bit će dio globalne mreže APM Terminala istodobno koristeći ENNA-ino izvrsno poznavanje lokalnog hrvatskog tržišta. Razvijat će ga i njime upravljati kao partneri u zajedničkom ulaganju (APM Terminals 51%, ENNA 49%). Terminalom će upravljati daljinski kontrolirana oprema za manipuliranje kontejnerima u skladu s APM Terminal strategijom ugljične neutralnosti i konceptom Terminal of the Future.

Kako je rekao ministar Butković, procijenjeni kapacitet budućeg terminala je u prvoj fazi 650 000 TEU, na dužini pristaništa 400 m, gdje je gaz 20m. Ukupna površina terminala iznosi 16 ha. Investitor je počeo s rušenjem zatečenih objekata na području budućeg terminala, dok je s druge strane već izgrađena kompletna lučka željeznička logistička infrastruktura, a cesta D403 koja spaja Zagrebačku obalu sa riječkom zaobilaznicom trebala bi biti gotova do ljeta čime se grad, ali i Hrvatska brže i lakše otvaraju prema europskim tržištima. U drugoj fazi očekuje se promet od 1.055 000 TEU (ekvivalent jedinice od dvadeset stopa) uz dužinu pristaništa povećanu na 680 m. Podsjećamo, ugovor o koncesiji potpisan je 5. studenog 2021. godine. Ugovor je stupio na snagu 5. svibnja 2023. godine i time označen početak 50-godišnjeg razdoblja koncesije. Otvaranje terminala planira se za drugo tromjesečje 2025. godine.

Očekuje se da će ukupna ulaganja u Hrvatsku od strane Maersk Grupe, Enna Logic i Rijeke Gateway do 2026. godine iznositi više od 480 milijuna eura.

Kako je prigodom posjeta terminalu Zagrebačka obala kazao gradonačelnik Marko Filipović, Maersk Grupa, Enna Logic i Rijeka Gateway namjeravaju otvoriti više od 300 radnih mjesta na novom kontejnerskom terminalu, dok bi neizravno zapošljavanje u regiji moglo dosegnuti puno veći broj. Rijeka Gateway bit će najsuvremeniji terminal u ovom dijelu Europe. Služit će kao glavna ulazna točka u zemlje i tržišta zaleđa te će igrati ključnu ulogu za lokalno gospodarstvo i poduzeća. U planu je i obnova zgrade skladišta 22 koja je dio kompleksa Metropolis, zaštićene industrijske baštine – u kojoj će se nakon obnove smjestiti i budući uredi Rijeka Gatewaya.

Filipović je istaknuo kako će u naredne dvije godine u Rijeci biti dovršen čitav niz kapitalnih objekata, u prvom redu infrastrukturnih projekata vezanih za luku i riječki prometni pravac, zahvaljujući dobroj suradnji sa hrvatskom vladom na strateškim projektima, pri čemu se Grad Rijeka pokazao kao odgovoran i pouzdan partner. „Rijeka je svojim geostrateškim položajem ulaz u Europu. Mnoge inozemne kompanije svjetskog glasa prepoznale su Rijeku kao mjesto ulaganja i otvaranja novih radnih mjesta i to će, uz uvođenje Eura kao službene valute, ulazak u Schengenski sustav i ukidanje granica, kao i projekte željezničke, lučke i cestovne infrastrukture koji će se realizirati u naredne dvije godine, odnosno do kraja mandata ove gradske vlasti, podići standard građana Rijeke“, rekao je Filipović.

Predviđeno je da sutra danska premijerka s potpredsjednikom Vlade i ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem posjeti Nacionalni koordinacijski centar za nadzor granice.

Previous articleVučićev kum McLarenom skrivio teški sudar u Beogradu, neki tipovi okružili novinare
Next articleSinčić na popisu najvećih putinofila i apologeta rata u Europskom parlamentu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here