Mozaik

Premijera ‘4 bolera’: Uzbudljiva, senzualna baletna večer u riječkom Zajcu

Premijera ‘4 bolera’: Uzbudljiva, senzualna baletna večer u riječkom Zajcu

Uzbudljivu, senzualnu baletnu večer punu iznenađenja pripremio je Balet HNK Ivana pl. Zajca što će premijerno biti izvedena u petak, 9. studenoga 2018. u 19:30 sati. Riječ je o „4 bolera“, predstavi u četiri dijela, četvero koreografa na glazbu četiri različita bolera.
Sjajan koreografski četverolist čine Andonis Foniadakis, koreograf svjetske reputacije, Maša Kolar, Kristian Lever i Shota Inoue, a na glazbu skladatelja Mauricea Ravela, Frédérica Chopina, Camillea Saint-Saënsa i Višeslava Laboša.
Bolero kao zajednička točka spaja sva četiri dijela, a odabran je, kako kaže ravnateljica riječkog Baleta Maša Kolar, jer opsesivno magičan ritam bolera već nekoliko stoljeća inspirira i motivira glazbene i plesne umjetnike na stvaranje, a svim generacijama koreografa do današnjih dana izazov je upustiti se u dijalog s njime.

„Bolero” Andonisa Foniadakisa na glazbu najpoznatijeg bolera, onog Mauricea Ravela, predprogram je Rijeke 2020, Europske prijestolnice kulture, i najava cjelovečernjeg baleta ovog slavnog koreografa na programu EPK i riječkog HNK u proljeće 2020. godine.
Andonis Foniadakis, koreograf grčkog podrijetla i međunarodne karijere, kazao je: „Obožavam Ravelov „Bolero“, jednostavan u svojoj repetitivnosti, a zapravo epski i monumentalan po svom trajanju. Doživljavam ga kao borbu, a iz tog je doživljaja proizašla ideja o plesu na trampolinima. Plesači više ne staju na čvrsto tlo, već moraju stalno poskakivati u zadanom ritmu, a istodobno donijeti emociju što je iznimno teško. Oni u sebi nose i snagu čovjeka i izvedbu umjetnika. Novi uvjeti, novo iskustvo, veliki izazov –iznenađenje i za publiku”.
Scenografiju potpisuje Petra Pavičić, a kostimograf je Anastasios Sofroniou koji je u svojoj bogatoj karijeri surađivao s velikim modnim kućama kao što su Alexander McQueen i Diesel, a surađivao je s poznatim suvremenim plesnim trupama i opernim kućama. Svjetlo oblikuje Nuno Salsinha.
U Foniadakisovom „Boleru” plešu Nika Lilek, Emanuel Amuchástegui, Ali Tabbouch, Michele Pastorini i Laura Orlić.

Kristian Lever je finsko-britanski koreograf i plesač, a za riječki Balet koreografirao je „Zid tišine” inspiriran frazom „kada bi zidovi mogli govoriti”, na Bolero u c-duru Frédérica Chopina.
„Inspiriraju me priče pa zato u mom djelu, iza nečega što se na prvi pogled može činiti kao apstraktno djelo, uvijek stoji narativ. Publika će pratiti priču šestero individua koje putuju stazom sjećanja, sjećanja stvorenih, raskinutih i izgubljenih veza”, rekao je Kristian Lever.
Kostimografkinja je Petra Pavičić koja potpisuje i scenografiju, oblikovatelj svjetla je Nuno Salsinha, a pijanist je Juraj Marko Žerovnik. U djelu plešu Hugo Rodrigues, Svebor Zgurić, Shota Inoue, Ksenija Krutova, Marta Kanazir i Maria del Mar Hernandez.

Japanac Shota Inoue svoj je bolero „1/3“ na glazbu bolera odnosno španjolske pjesme„El desdichado” („Nesretnik”) Camillea Saint-Saënsa, osmislio kao konceptualno djelo u kojem propituje veze: „Zanimale su me vidljive i nevidljive veze, veze između ovdje i tamo, između dviju osoba, između publike i izvođača, stvarne i lažne veze.”
Scenografkinja i kostimografkinja je Petra Pavičić, svjetlo oblikuje Nuno Salsinha. Pijanist je Juraj Marko Žerovnik, a pjevat će riječke operne zvijezde Anamarija Knego i Ivana Srbljan u alternaciji s Moranom Pleše i Dominikom Glinšek. Izvođač je Michele Pastorini, a alternacija je Hugo Rodrigues.

Maša Kolar kazala je kako je svoj „Bolero” kreirala za Balet HNK u Zagrebu prije 3 sezone na Ravelov „Bolero” u elektroakustičkoj obradi Višeslava Laboša. „Zanimala me repetitivnost ritma i melodija te kako opsesivno repetitivni ritam pojedinca poput kakve zaraze počinje širiti svoj hipnotički utjecaj na drugoga i druge do grupnoga koje ga zrcali u ritmu kolektiva.“
Maja Marjančić, asistentica koreografkinje dramaturški je obradila „Bolero”, dok je kostimografkinja koja potpisuje i scenografiju Petra Pavičić, a oblikovatelj svjetla Nuno Salsinha. U „Boleru” Maše Kolar plešu: Ksenija Krutova, Marta Voinea Čavrak, Tea Ruših, Maria del Mar Hernandez, Laura Orlić, Marta Kanazir, Nika Lilek, Anna Ponomareva, Cristina Lukanec, Irina Köteles, Anca Zgurić, Emanuel Amuchástegui, Andrei Köteles, Hugo Rodrigues, Daniele Romeo, Shota Inoue, Michele Pastorini, Ali Tabbouch, Svebor Zgurić i Tilman Patzak.

„Kritički glas“, razgovor kritičara i publike o predstavi je u subotu 10. studenoga u 19.30 sati u gledalištu „Zajca”. U goste stižu ugledna kritičarska imena: docentica na osječkoj Umjetničkoj akademiji i povjesničarka plesa Maja Đurinović, plesna kritičarka i teoretičarka Ivana Slunjski, te riječka plesna kritičarka Nika Krajnović.
Riječ je o programu što ga riječki HNK Ivana pl. Zajca provodi pripremajući se za 2020, godinu Rijeke kao Europske prijestolnice kulture. Ove sezone u “Zajcu” se vježba različitost i kroz vježbanje kritičkog mišljenja. Ulaz je slobodan.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Mozaik

More in Mozaik

Nizom radionica nastavljaju se Dani darovitih učenika

spMarch 21, 2019

FOTO: ‘I zvijezde štucaju’ – predstava o gradu koji je oduvijek prihvaćao razlike

spMarch 20, 2019

(VIDEO)”Rijeka sreće” na Molo longu: Lampionima do glazbala za djecu sa sindromom Down

spMarch 20, 2019

Rijeka sreće – lampionima do glazbala

spMarch 18, 2019

Znanstveni skup 300 godina proglašenja Rijeke slobodnom lukom

spMarch 18, 2019

Trgovačka i tekstilna škola u Rijeci najbolja u kategoriji Videorad!

spMarch 15, 2019

Pituri nemaju sjećanja: Punokrvna komedija nobelovca Darija Foa (FOTO)

spMarch 15, 2019

Riječki NORD na istočno-europskoj turneji

spMarch 15, 2019

Matko Jelavić Obersnela optužio da ga je raspizdio, ovaj mu nije ostao dužan!

spMarch 14, 2019

Portal Rijeka Danas je godinama vodeći news portal Rijeke i Kvarnera s najaktualnijim novostima iz svijeta politike, sporta, zabave, kulture i biznisa. Možete nas pratiti putem web adresa www.rijekadanas.com i www.kvarnerdanas.com kao i putem naše facebook stranice: https://www.facebook.com/rijekadanas

Copyright © 2017 Rijeka danas.