Home Vijesti Prenamjenom kredita otklonjena potreba za dodatnim zaduženjem Grada

Prenamjenom kredita otklonjena potreba za dodatnim zaduženjem Grada

744
0

Nakon što je Gradsko vijeće prihvatilo odluku o kreditnom zaduženju u iznosu od 44 milijuna kuna za realizaciju trogodišnjeg EU projekta „Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine“, dnevnom redu se našla Odluka o prenamjeni kredita kojom se otklonila potreba za dodatnih zaduženjem Grada.

Otvaranje ponuda pokazalo je kako najpovoljnija dobivena ponuda u postupku javne nabave za obnovu broda Galeb veća za 16.572.774,00 kuna od prvotnog planiranog iznosa.

Nedostajuća sredstva osigurat će se prenamjenom dijela kredita podignutog za osiguravanje vlastitog udjela u financiranju drugih EU projekta, odnosno projektu „Revitalizacija kompleksa Benčić– Cigleni i T-objekt“ te energetske obnove jedanaest objekata vrtića i škola, o čemu je danas također glasovalo Gradsko vijeće. Naime, u međuvremenu je Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Gradu Rijeci odobrilo 10 milijuna kuna bespovratnih sredstava za financiranje projekta „Revitalizacija kompleksa Benčić– Cigleni i T-objekt“, a nakon provedenih javnih nabava za izvođenje radova na budućoj Dječjoj kući i Gradskog knjižnici Rijeka, pokazalo se da je iznos dobivenih ponuda za oko 12 milijuna kuna niži od iznosa planiranih sredstava.

Također, s obzirom na dosadašnju sporiju realizaciju projekta „Revitalizacija kompleksa Benčić-Cigleni i T-objekt“ i minimalan iznos do sada povučenih kreditnih sredstava, potrebno je u Ugovoru o kreditu produljiti krajnji rok korištenja kredita, a kao početak otplate kredita postaviti 31. srpnja 2021. godine. Sklapanjem dodatka važećem Ugovoru o kreditu osiguralo bi se korištenje punog iznosa ugovorenih kreditnih sredstava, čime bi se otklonila potreba za dodatnim zaduživanjem Grada Rijeke.

Odluku o prenamjeni kredita za potrebe financiranja uređenja broda Galeb podržali su isti klubovi vijećnika kao i prethodnu odluku o kreditnom zaduženju od 44 milijuna kuna, odnosno za prenamjenu sredstava glasovao je 21 vijećnik, dok je protiv bilo 14 vijećnika.

Na protekloj sjednici za neku od sljedećih sjednica odluka o kreditnom zaduženju u iznosu od 44 milijuna kuna odgođena je na prijedlog vijećnika Zvonimira Peranića, koji je istaknuo kako će Klub vijećnika Liste za Rijeku podržati navedeno zaduženje, kada i ako se za to stvore uvjeti. Tijekom ove sjednice vijećnik Peranić je istaknuo kako će Klub vijećnika Liste za Rijeku podržati odluku o prenamjeni kredita budući da neće doći do dodatnog zaduženja Grada Rijeke, realizirat će se oba objekta iz EU projekta „Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine“, odnosno i Palača Šećerane i brod Galeb, a na ovaj način izbjegava se i blamaža s vraćanjem sredstava Europskoj uniji te kratkoročni udar na gradski proračun.
„Drago nam je da se u podršku projektu dala Vlada s nepovratnih 10 milijuna kuna, jer posredno na taj način omogućeno da se preusmjeravanjem sredstava osiguraju sredstva za realizaciju projekta“, kazao je vijećnik Peranić.

Vijećnik Vojko Braut je istaknuo kako Klub vijećnika SDP-Laburisti-SDSS smatra kako se radi o opravdanom ulaganju, dok je Morana Jokić (HNS) naglasila kako projekt ne može promatrati samo kroz ekonomsku isplativost, već i kroz vrijednost koju donosi društvu.

Vijećnici HDZ-a u višesatnoj raspravi isticali su kako ne mogu podržati odluku o prenamjeni kredita, smatrajući kako obnova broda Galeb nije prioritetni projekt i da bi se sredstva, ako se već pokazalo da neki radovi na obnovi Ciglene zgrade i T-objekta stoje manje od procijenjenog, sredstva trebala prenamijeniti u vrtiće i škole ili pak obnovu zgrade HNK Ivana pl. Zajca. Vijećnik Josip Ostrogović istaknuo je kako se HDZ protivi ideji da u svrhu utopijske ideje obnove Galeba, izražavajući bojazan da i trenutno osigurana sredstva neće biti dovoljna za njegovu rekonstrukciju, produljuje i ugrožava projekt uređenja kompleksa Benčić.

Vijećnik Hrvoje Burić (Nezavisna lista Bura) također je istaknuo kako smatra da brod Galeb nije prioritetni gradski projekt te da će za njegovu obnovu biti potrebno više sredstava od procijenjenih, a o potonjem je govorila i vijećnica Petra Mandić (Most). Nezavisni vijećnik Marinko Koljanin istaknuo je kako se slaže da projekt broda Galeba ne treba biti profitabilan, no izrazio je bojazan da će biti gubitaš, odnosno da će održavanje obnovljenog broda biti uteg gradskom proračunu. Vijećnik Tihomir Čordašev istaknuo je u ime Akcije mladih kako je odluka o kreditnom zaduženju za Galeb ustvari glasovanje o trajnom opterećenju gradskog proračuna za sredstva potrebna za godišnje održavanje broda.

Zbog odluke o prenamjeni kreditnih sredstava, bilo je potrebno donijeti i druge izmjene i dopune proračuna Grada Rijeke za 2019. godinu i projekcija za 2020. i 2021. godinu. Sve ostale proračunske stavke prihoda i primitaka te rashoda i izdataka ostale su nepromijenjene.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here