Home Kolumne PRESSING: Koalicija Karolina stolice

PRESSING: Koalicija Karolina stolice

2528
1

logoorahsdpAktualni predsjednik RH Ivo Josipović pokazuje vidne znakove nervoze. Vidi se to iz njegova odabira Rijeke za Silvestrovo, dakle za doček Nove godine.

Lijepo društvance okupilo se u caffe baru Karolina Riječka. Predsjednika na odlasku dočekao je Vojko Obersnel, gradonačelnik bankrotirane Rijeke, kojeg na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća ceka udružena oporba, koja će otvoriti pitanje lopovluka u HNK Ivana pl. Zajca, tako da bi se lako moglo dogoditi da Novi list uskoro o kazalištu, a sve zbog Obijevih ljudi u Kazališnom vijeću, osim u rubrici kultura počne pisati i u crnoj kronici!

Društvo odlazećem predsjedniku pravio je i Željko Jovanović, bivši ministar znanosti, obrazovanja i sporta, koji je zbog „uhljebljenja“ na opatijskoj Thalassotherapiji za vrijeme mandata dobio – NOGU iz Vlade. Tu je bio i neizostavni potpredsjednik SDP-a i župan Zlatko Komadina, koji je poslan u Zagreb da našem zavičaju sagradi cestu do Žute Lokve, ali se zbog neviđene nesposobnosti na dužnosti ministra pomorstva, prometa i veza zadržao manje od dva mjeseca, a odstupio je iz „zdravstvenih“ razloga. I kao šećer na kraju, na obiteljskoj fotografiji se našao i Luka Denona. Valjda kao izaslanik nezavisne liste Slavka Linića, koji je također javno podržao Ivu Josipovića.

Hrvatska novost, moglo bi se reći i promocija, bila je nazočnost kompletnog regionalnog OraH-a Marine Biti, što je njihov prvi značajniji stranački nastup u javnosti (postoji i zajednička fotografija s dosad spomenutim političarima) koji je, blago rečeno – znakovit! Marinina šefica Mirela Holy je najavila da će OraH podržati Josipovića, ali, mogla je to učiniti diskretnije. Primjerice, slanjem e-maila (u čemu ima iskustva) članstvu s naputkom za koga da glasuju…

Gdje ima dima, ima i vatre…Činjenica je da nezadovoljstvo ‘pravim putem’ iskazuje i dio OraH-ovog članstva razočaran odlukom prema kojoj stranka nije imala predsjedničkog kandidata te preskakanjem mjesnih izbora u gradu Rijeci. Opet u korist SDP-a. Slične poruke šalje i kadrovska politika stranke pa su unutarstranački kuloari nedavno brujali o slučaju Astrid Zekić (na antologijskoj slici s Karoline se ugurala Josipoviću s lijeve strane), koja se namjestila u riječki OraH-u prije nego li je izašla iz SDP-a(?!)

Marina Biti: Nema platforme ORaH-SDP

10405471_945733882104773_8404235763087740150_n
SDP, OraH, Linićevci, ARS i Reformisti na okupu

Na naš članak Obersnel i Komadina s Orahom podržali Josipovića Marina Biti je reagirala na svom facebook profilu: Hajde da se u Novoj ne nerviramo na novinarski cinizam. Samo mi dođe krivo da u tome tonu netko želi započinjati Novu. Korigiram dva navoda i dopunjujem što je – namjerno ili nenamjerno – u članku izostavljeno.
1) ORaH nije bio ni u kakvom ormaru – podršku Ivi Josipoviću dajemo otvoreno i od početka, kao što ćemo činiti i do kraja, a i potom.
2) Vjeran Pirsic nije član vodstva stranke, ali jest član stranke
3) Osim ORaH-a i SDP-a, okupljanju su nazočile i druge stranke. Osobno sam dosta vremena provela u razgovoru – nepolitičkom, samo prednovogodišnjem – s ljudima iz stranke Reformista i PGS-a. Dakle, nikakva ORaH-SDP, disidentska ili nedisidentska, platforma se tu ne formira.

Zbog takve politike, utemeljene su procjene da će stranka izdati samu sebe i članstvo. Mirela Holy je izjavila da na izbore OraH izlazi samostalno. Protiv i HDZ-a, protiv i SDP-a, ali je i ovo Silvestarsko druženje u Rijeci pokazalo tko im je „miliji i draži“.

No, da ne napadam osobno šeficu stranke, umjesno je postaviti pitanje da li je Mirela Holy uopće upoznata s time što joj radi ovaj njezin ogranak na čelu s Marinom Biti i da li regionalno vodstvo OraH-a postupa „na svoju ruku“? I Hoće li ga Holy zbog toga smijeniti, kao što je već dosad mnoge izbacila iz stranke?

U suprotnom, mogla bi se potvrditi nagađanja analitičara da samo glumi ekvidistancu između HDZ-a i SDP-a, te da je, nakon što je propao eksperiment s Hrvatskim laburistima, sad OraH pričuvna stranka ljevice, čitaj SDP-a! Kad bi bilo tako, moguća koalicija SDP-OraH najavljena u cafeu Karolina Riječka bila bi Koalicija Karolina stolice. Za pokakati se…(Giancarlo KRAVAR)

Previous articleNOVA BLAMAŽA: Izbor savjetnika za LNG mimo EU pravila
Next articleManja oštećenja imovine zbog pirotehnike

1 COMMENT

  1. Marina Kovačević godinama je pokušala doći do političkog uzgona u HNS-u, koji je napustila da bi pod prezimenom Biti osvojila vlast putem ORaH-a, odnosno bilo koga, njoj je sasvim svejedno. Vlast je vlast!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here