Home Kolumne PRESSING: Novi list najbolja afrička novina

PRESSING: Novi list najbolja afrička novina

1063
0
freedompress
Piše: Giancarlo Kravar

Hrvatska je 1. srpnja 2013. godine postala 28 članicom Europske Unije. I mnogi su povjerovali da ćemo otad bolje živjeti, da će biti više europskih standarda slobode i demokracije. Ali, optimisti su se grdno prevarili.

Prema izvješću Međunarodne udruge novinara, Hrvatska je svrstana na neslavno 58 mjesto po slobodi iznošenja vlastitog mišljenja u javnosti (politici), te po novinarskim slobodama, odnosno neslobodama, što je u rangu afričkih država.

Hrvatska radiotelevizija nije javna, već državna institucija koja promovira politiku vladajuće SDP-ove koalicije. Komercijalnim televizijama kao što su NOVA TV i RTL politika nije u prvom planu, ali i one su sklone vladajućima.

U tiskanim medijima, a najtiražniji su 24 sata, prevladava opće žutilo i degradacija profesije do maksimuma. Najčitanija novina u kategoriji cijene od 7 kuna je Jutarnji list i on je ipak uspio zadržati visoke profesionalne standarde iako je lijevo orijentiran, za razliku od desnog Večernjeg lista kojemu naklada pada.

Što se spuštamo na niže republičke razine, do regionalnih novina, to slobode i demokracije ima ponajmanje. Najbolji je za to primjer riječki Novi list, koji se još nije oslobodio komunističkog mentalnog sklopa, pa tako na stranicama imamo samo tekstove u prilog i gradonačelniku Vojku Obersnelu i županu Zlatku Komadini, kao da opozicije u Rijeci i PGŽ-u i nema.

Dva medija koja mladi najčešće “konzumiraju” su radio i Internet. Na svu sreću u Hrvatskoj ima dosta nezavisnih portala od lijevog Indexa.hr, do desnog Dnevno.hr, a i u manjim sredinama ima portala na kojima se može pročitati o drugačijoj slici stvarnost kao što je to portal koji upravo čitate: Rijeka Danas! Za kraj da se malo i našalim. Ako nam je sloboda medija kao u Africi, onda je Novi list najbolja afrička novina. Giancarlo Kravar

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here