Home Vijesti PRESSING: Riječani, ne samo SDP!

PRESSING: Riječani, ne samo SDP!

2234
0
Piše: Giancarlo Kravar

Piše: Giancarlo Kravar
Piše: Giancarlo Kravar
Prvi maj međunarodni je praznik rada koji se obilježava u svom slobodoljubivom svijetu u spomen na žrtve radničkog prosvjeda u Chicagu 1. svibnja 1886. godine i pripada svim radnicima. Od onih koji imaju posao i rade, od trenutno nezaposlenih do umirovljenika koji su nekad radili i onima koji će se jednog dana zaposliti.

U Hrvatskoj je nakon demokratskih promjena 1990. godine vladajući HDZ nastojao minorizirati važnost 1. maja, pa je i osobnim zauzimanjem prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, ustanovljen Sveti Josip Radnik kao zamjena za Prvi maj, koji je percipiran, valjda, kao komunistički praznik, iako je Prvi maj uveden kao službeni praznik upravo u Hitlerovoj Njemačkoj.

Možda u HDZ-ovom negiranju Prvog maja treba tražiti razloge zašto se u Rijeci taj najveći radnički praznik obilježava u sklopu Dana Socijaldemokratske partije (SDP-a). Ako je ranih devedesetih to bilo prihvatljivo, a jest kao bunt, onda danas to više ne bi trebalo biti. Predlažem da se sljedeći Prvi maj proslavi u Rijeci kao praznik svih Riječana, a ne samo SDP-a. A da pokroviteljstvo i 1. maja i 3. maja Dana oslobođenja Rijeke preuzme Grad Rijeka.

Previous articlePolicija traži piromana iz Elektrotehničke škole!
Next articleKomadina iz Ronjgi: Napustili smo misli Karla Marxa!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here