Home Kolumne PRESSING: Sjaj, Frano Supilo!

PRESSING: Sjaj, Frano Supilo!

647
0

Lagano šećući Korzom, a nakon što sam se učlanio u Zajednicu Talijana Rijeke, Communita degli Italiani di Fiume, napuštajući Palazzo Modello, došao sam do grupe štandova ispred glavne Pošte, preko puta gradske ure s dvoglavim orlom gdje su me dočekale mlade djevojke iz Zavoda za javno zdravstvo. Dijelile su letke. Za kampanju…U organizaciji Medicinskog fakulteta i Sveučilišta u Rijeci, od 6. do 14. lipnja, naime traje AntiSTIGMA tjedan.
Uz slogan „Stani uz mene“, provodi se kampanja za destigmaatijaziju duševnih bolesti, i osoba koje su „obilježene“ svojom ludošću, kako ih se percipira, kao čudake, a ne kao ljude koji imaju dijagnozu, koji su bolesni i kojima je potrebna zdravstvena i društvena zaštita. Pravo duševnih bolesnika jedno je od temeljnih ljudskih prava, a regulirano je i Deklaracijom Ujedinjenih Nacija. Ali, predrasude, pogotovo one o različitostima vjerskim, nacionalnim, seksualno-preferencijalnim su još uv ijek u hrvatskom patrijarhalno tradicionalnom društvu vrlo jake, a nekmoli da tko ima razmijevanja za kraljicu različitosti: LUDOST!
Čovjek u životu ne primijeti tri trenutka: trenutak kad se zaljubi, trenutak kad poludi i trenutak kad mu duša napusti tijelo, kaže jedan od mojih aforizama. Što će biti na onom svijetu, tko zna? Ljubavi su više, manje sretne ili žalosne, ponekad i fatalne. A ludost nije izbor. Ona se, jednostavno, dogodi. Baš kao i smrt, baš kao i ljubav. Ludost nije izbor. Izbor je imati razumijevanja za „luđake“, a u ovom sve globaliziranijem svijetu ih ima sve više. Svaka četvrta osoba na kugli zemaljskoj iskusila je probleme sa mentalnim zdravljem, upozorenje je nad kojim bi se mogli i zamisliti, zar ne? Jer, ludost se uvijek ne događa baš nekom drugom.
Sjaj. Udruga Sjaj vodi u Hrvatskoj brigu o pravima osoba s duševnim smetnjama, a u tijeku je javna rasprava o novom Zakonu koji bi trebao dodatno zaštiti njihova prava, a pravo na rad, temeljno je zauzimanje. Uvijek kada dođem na posao u Novi list pogledam na kip, na statuu njegova osnivača i vlasnika Frane Supila. I osmjehnem mu se, onako šeretski. Samo što mu ne namignem. Istaknuti hrvatski političar, novinar i publicist Frano Supilo je, naime, doživio živčani slom i kasnije umro od moždanog udara u londonskoj umobolnici 25. rujna 1917. godine. Sjaj, Frano Supilo! I, tko je sljedeći da redu da poludi? (Giancarlo KRAVAR)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here