Home Kolumne PRESSING: Spasimo La Voce del popolo!

PRESSING: Spasimo La Voce del popolo!

2303
0
13091970_10209091413190946_8263599584877276344_n
Piše: Giancarlo KRAVAR

Što je ostalo od medijske Rijeke. Grada koji se može dičiti s dvije najstarije novine u Hrvatskoj, giornala La Voce del popolo i novine Novi list. Kako je objavljeno u toj samoj tiskovini, naklada Novog lista u 2015. godini iznosila je skromnih 17.100 prodanih primjeraka, od nekad u osamdesetim godinama, čak i više od 100.000 primjeraka kada je novinu potpisivao glavni urednik Goran Kukić.

Da podsjetim, Novi list je tada izlazio na samo 24 stranice, a subotom je bilo čak 11 stranica oglasa. Da, pisalo se kako je Partija naređivala, a kako je danas, procijenite sami. No, politike je u novinama bilo jako, jako malo. Tekstovi su bili kratki i zanimljivi. Uvodnik uopće nije postojao, a komentar je imao maksimalno 30 redaka. Vijest je bila i ostala Kraljica novinarstva, ali toga u današnjem Novom listu gotovo da i nema.

Odrastao sam uz Novi list i La Voce. Čitajući da dva dnevnika, zahvaljujući njima, poželio sam i ja jednog dana postati novinar. I, eto, 14. lipnja 2016. godine obilježit ću 40 godina novinarstva, od prvih aforizama koje mi je u omladinskom listu Val objavio čovjek kojemu dugujem sve što sam postigao u novinarstvu Mišo Cvijanović-Cvijo.

La Voce del popolo? Pa, talijanski mi je materinji jezik. Čak su i roditelji mojeg djeda Giovannija Talijani, obitelj Gherbac, a tako se preziva i odvjetnik koji je predsjednik Izdavačke kuće Edit (Edizzioni Italiane). Dobro je što je, navodno, i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović pokazala zanimanje za budućnost tog najstarijeg dnevnika u Hrvatskoj. La Voce 1899. godine, Novi list 1900. godine. Za ponadati se je da će se naći pameti i novaca da se spasi La Voce del popolo.

U međuvremenu je stasala nova generacija Riječana. Svi baš i nisu Talijani. Ali pohađaju talijanske škole. Ne samo u Rijeci, već i u Istri. Uz časopis za djecu Arcobaleno, koji je namijenjen osnovnoškolskom uzrastu, među tim klincima i klincezama valja tražiti buduće čitatelje La Voce del popola. Dobro je zastupnik talijanske manjine u hrvatskom saboru upitao: Zar kultura nije i talijanska? To važi ponajprije za Rijeku, Kvarner i Istru. Stoga, nemojmo gledati na trenutačne brojke naklade La Vocea, već mislimo na novu generaciju čitatelja, koja već polako stasava. Puna podrška Editu, cjelokupnoj izdavačkoj djelatnosti, a napose giornaleu La Voce del popolo.
Giancarlo KRAVAR

Previous articlePrva barokna opera u Rijeci “Julije Cezar u Egiptu”
Next articleVolpiju zaplijenili avion zbog utaje poreza?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here