Kolumne

PRESSING: Svi na izbore!

PRESSING: Svi na izbore!
mjesniodbori

U nedjelju se biraju vijeća u 34 riječka mjesna odbora

U nedjelju 19. listopada održavaju se izbori u sva 34 mjesna odbora u Rijeci. Prilika je to da građani pokušaju prekinuti dominaciju SDP-a i HDZ-a, koji ne samo na toj, već i gradskoj razini funkcioniraju kao partneri. Iz HDZ-a, uvjereni u svoju pobjedu poručuju: Obersnelu, SDP-u i Vladi samo Bog može pomoći. SDP, koji ima i najviše novaca, je svoje programe poslao na 20.000 adresa, a saveznik mu je najbrojnija Hrvatska stranka umirovljenika.
Izbori se održavaju u 2014. godini, kada je BDP Hrvatske za 300 milijuna dolara manji nego li 1980. godine, kada je Hrvatska zadužena 60 milijardi eura, u zemlji u kojoj Sabor svaki dan za svoj nerad potroši 250.000 kuna, u kojoj 500 radnika dnevno ostaje bez posla, a 48 posto radno sposobnih je u Hrvatskoj neaktivno.
Pozornost javnosti najviše privlače izbori za hrvatski Sabor, te predsjednički, pa za Europarlament, manji interes je pokazan za izbor riječkog gradonačelnika i župana, a ljude najmanje zanimaju izbori za mjesne odbore, iako je kvrat u kojemu živimo naše susjedstvo. Kakav je odaziv biti u nedjelju ovisit će o vremenskim (ne)prilikama, a presudnu ulogu odigrati će penzioneri, a ne mladi i srednja generacija.
Sustav mjesne samuprave u Rijeci potpuno je centraliziran. Primjerice u Zagrebu, mjesni odbori raspolažu sa 170 milijuna kuna ili 2,8 posto proračuna, dok riječki upravljaju sa svega oko 870 tisuća ili oko 0,12 posto gradskog proračuna, istaknuto je na konferenciji za novinare Liste za Rijeku, koja na izbore izlazi u koaliciji s Primorsko-goranskim savezom, Akcijom mladih i Hrvatskim laburistima- Strankom rada.
Nijedna stranka osim ove koalicije ne nudi ama baš ništa građanima. PGS-RI-AM-HL najavljuju reformu mjesne samouprave. “Građani moraju znati gdje se njihov novac troši i o tome odlučivati, a Vijeća mjesnih odbora moraju dobiti veće ovlasti, ali i veću odgovornost”, poručuje Tea Mičić Badurina, potpredsjednica gradskog PGS-a. Ako ne sudjeluješ, to znači da si suglasan s onim što drugi odluče. A ravnodušnost je najgora. Stoga pozivam sve čitatelje ovog portala da u nedjelju izađu na izbore. Pa makar padala i kiša. (Giancarlo KRAVAR)

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Kolumne

Venecuelanac za RD o krizi u svojoj zemlji – “Imam poruku za sve Hrvate!”

spMarch 19, 2019

Denis Kuljiš: Pervana za predsjednika!

spFebruary 28, 2019

Vi to ozbiljno? Zašto nacionalna država u Rijeci/Fiume nije bila jedina opcija nakon pada Austrougarskog imperija?

spFebruary 18, 2019

Za vrijeđanje mrtvog predsjednika 15 dana zatvora, za vrijeđanje živih Riječana niti prijava!

February 13, 2019

Mario Nakić: Trst je naš!

spFebruary 12, 2019

Denis Kuljiš: Hrvatska i Rijeka ponovno s Mađarima?

spJanuary 20, 2019

Riječki kafe: Od Loleka i Boleka, do Ekonomskog tigra Nove Europe

spJanuary 16, 2019

Denis Kuljiš: U 2.krug predsjedničkih izbora idu Kolinda i Kolakušić!

spJanuary 15, 2019

Denis Kuljiš: Upravljaju li Hrvatskom amateri?

spJanuary 5, 2019

Portal Rijeka Danas je godinama vodeći news portal Rijeke i Kvarnera s najaktualnijim novostima iz svijeta politike, sporta, zabave, kulture i biznisa. Možete nas pratiti putem web adresa www.rijekadanas.com i www.kvarnerdanas.com kao i putem naše facebook stranice: https://www.facebook.com/rijekadanas

Copyright © 2017 Rijeka danas.