Home Kolumne PRESSING: Svi na izbore!

PRESSING: Svi na izbore!

4990
0
mjesniodbori
U nedjelju se biraju vijeća u 34 riječka mjesna odbora

U nedjelju 19. listopada održavaju se izbori u sva 34 mjesna odbora u Rijeci. Prilika je to da građani pokušaju prekinuti dominaciju SDP-a i HDZ-a, koji ne samo na toj, već i gradskoj razini funkcioniraju kao partneri. Iz HDZ-a, uvjereni u svoju pobjedu poručuju: Obersnelu, SDP-u i Vladi samo Bog može pomoći. SDP, koji ima i najviše novaca, je svoje programe poslao na 20.000 adresa, a saveznik mu je najbrojnija Hrvatska stranka umirovljenika.
Izbori se održavaju u 2014. godini, kada je BDP Hrvatske za 300 milijuna dolara manji nego li 1980. godine, kada je Hrvatska zadužena 60 milijardi eura, u zemlji u kojoj Sabor svaki dan za svoj nerad potroši 250.000 kuna, u kojoj 500 radnika dnevno ostaje bez posla, a 48 posto radno sposobnih je u Hrvatskoj neaktivno.
Pozornost javnosti najviše privlače izbori za hrvatski Sabor, te predsjednički, pa za Europarlament, manji interes je pokazan za izbor riječkog gradonačelnika i župana, a ljude najmanje zanimaju izbori za mjesne odbore, iako je kvrat u kojemu živimo naše susjedstvo. Kakav je odaziv biti u nedjelju ovisit će o vremenskim (ne)prilikama, a presudnu ulogu odigrati će penzioneri, a ne mladi i srednja generacija.
Sustav mjesne samuprave u Rijeci potpuno je centraliziran. Primjerice u Zagrebu, mjesni odbori raspolažu sa 170 milijuna kuna ili 2,8 posto proračuna, dok riječki upravljaju sa svega oko 870 tisuća ili oko 0,12 posto gradskog proračuna, istaknuto je na konferenciji za novinare Liste za Rijeku, koja na izbore izlazi u koaliciji s Primorsko-goranskim savezom, Akcijom mladih i Hrvatskim laburistima- Strankom rada.
Nijedna stranka osim ove koalicije ne nudi ama baš ništa građanima. PGS-RI-AM-HL najavljuju reformu mjesne samouprave. “Građani moraju znati gdje se njihov novac troši i o tome odlučivati, a Vijeća mjesnih odbora moraju dobiti veće ovlasti, ali i veću odgovornost”, poručuje Tea Mičić Badurina, potpredsjednica gradskog PGS-a. Ako ne sudjeluješ, to znači da si suglasan s onim što drugi odluče. A ravnodušnost je najgora. Stoga pozivam sve čitatelje ovog portala da u nedjelju izađu na izbore. Pa makar padala i kiša. (Giancarlo KRAVAR)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here