Home Najnovije PRESSING: Ukinuti celibat!

PRESSING: Ukinuti celibat!

847
0
Piše: Giancarlo KRAVAR

Lijepo nedjeljno poslijepodne iskoristio sam za šetnju Trsatom. Ponukalo me što sam čuo da je jučer preminuo fra Serafin Sabol, dugogodišnji gvardijan Trsatskog svetišta. Bio sam u svetištu. Uobičajeno, “rukovao se” s trsatskim hodočasnikom svetim papom Ivanom Pavlom Drugim.

Krakowski papa Wojtila mi je posebno drag zbog toga što iz prethodnog života ima kćerku koja živi u Australiji. Ostavio Sveti Otac i dijete iza sebe.

Namjeravao sam se upisati u knjigu žalosti. Ali, nje nije bilo. Namjeravao sam zapaliti svijeću, ali na Trsatu i nedjeljom imaju uredovno vrijeme kao tijekom tjedna: od 8 do 12 sati, te od 16 do 20 sati. A bilo je i talijanskih turista. Koje li šlampavosti.

Fra Serafin Sabol je bio dobri duh Trsata. Glavni organizator svih događanja. Dugogodišnji gvardijan. Njemu u čast popio sam jedan macchiatto u pizzeriji Gvardijan. I počeo sam razmišljati o razlici između katoličkih i pravoslavnih svećenika.

Katolički svećenici osim “skandal” izuzetaka nemaju djecu. Zato jer im je zabranjeno ženiti se. A vanbračnu djecu svojim svećenicima Katolička Crkva gleda poprijeko. Puno bolje iskustvo ima Pravoslavna Crkva. Njihovi se popovi žene i imaju djecu. Zato jer su u Pravoslavnoj Crkvi shvatili da su djeca jedino što ostavljamo iza sebe na ovom svijetu, kad “preselimo” na onaj. Ili, kako kaže pjesma “Samo je ljubav tajna dvaju svjetova”. Uopće nije važno tko ju je napisao. Ukinuti celibat!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here