Home Kolumne PRESSING: Zašto baš Rijeka prijestolnica europske kulture?

PRESSING: Zašto baš Rijeka prijestolnica europske kulture?

1659
1
Piše: Giancarlo Kravar
Piše: Giancarlo Kravar
Piše: Giancarlo Kravar

Grad Rijeka zaslužuje da bude prijestolnica europske kulture. Povijesni i recentni razlozi idu u prilog da „grad koji teče“ bude domaćinom europskim kulturnjacima. Naš je grad još na prijelazu prošlih stoljeća bio emporij Europe.

Imamo jednu od najstarijih željeznica u ovom dijelu kontinenta koju su nam sagradili Mađari 1872. godine, luku koja je bila i još uvijek jest ulaz u Europu, imali smo jednu od najstarijih i najboljih rafinerija nafte, šećeranu, u našem je gradu konstruiran prvi torpedo na svijetu, riječka je Hartera proizvodila najfiniji cigaret papir, Rijeka je grad bogate industrijske tradicije, koji se uspio transformirati u postindustrijski grad.

Povijesno, Rijeka je bila i Slobodna Država, koju je priznala i tadašnja Amerika, u Rijeci se prvi put pojavio fašizam na svjetskoj sceni (Gabrielle D’ Annunzio), Rijeka je dala i prvu žrtvu fašizma Riccarda Zanellu. Rijeka je u 20.stoljeću nadživjela dva totalitarizma: fašizam i komunizam. Danas, u neovisnoj Hrvatskoj, članici Europske Unije, u Rijeci uz Hrvate žive i 22 nacionalne manjine. Živi se ne suživot, već život.

Rijeka se s pravom diči da je Zdravi grad. U svakom pogledu. Političkom, međunacionalnom, socijalnom, po brizi i za najmlađe i za najstarije. Rijeka danas ima jedan od najboljih kliničkih bolničkih centara u Hrvatskoj, razvijeno Sveučilište koje ne „proizvodi“ kadrove za burzu rada, brodogradilište 3. maj, farmaceutsku industriju (Jadran galenski laboratorij), svoje pomorce koji plove morima diljem svijeta, Luku kojoj raste promet. Turista ima sve više i više. Sve su to razlozi, a naveo sam samo neke, zbog kojih Rijeka zaslužuje da bude prijestolnica europske kulture.

Previous articleKek: Imali smo sreće, a nju ne treba provocirati!
Next articleSlobodna Država Rijeka viceprvak prvog malonogometnog triangola prijateljstva

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here