Home Vijesti Pressjek: Braut, Mandić i Šarar o Galebu u pomirljivim tonovima (VIDEO)

Pressjek: Braut, Mandić i Šarar o Galebu u pomirljivim tonovima (VIDEO)

981
0

U ovotjednoj emisiji Pressjek Kanala Ri i voditelja Ernesta Marinkovića gostovali su gradski vijećnici Vojko Braut i Petra Mandić (Most) i pročelnik za kulturu Ivan Šarar. Gosti emisije su u relativno pomirljivom tonu raspravljali o aktualnim događajima u gradu, prvenstveno o posljednjoj sjednici Gradskog vijeća na kojem je glavna tema bila rekonstrukcija broda Galeb.

Petra Mandić ustvrdila je da je kao ekonomski liberal protiv ovog projekta, prvenstveno zbog poskupljenja cijene rekonstrukcije iako je cijeli paket podupirala kao kandidatkinja za gradonačelnika ali ne u ovim financijskim okvirima.

– To nije nova tema u Gradskom vijeću, prisutna je od 2006. godine ustvrdio je SDP-ovac Vojko Braut.
– Nije se vjerodostojno sada čuditi, a mi projekt branimo jer vjerujemo u njega. To je nešto što će Rijeci donijeti puno toga dobrog. Brod je atraktivan između ostalog i zbog činjenice da je bio Titova jahta na kojem je začet pokret nesvrstanosti te simbol 50 godina naše povijesti.

Pročelnik Šarar ustvrdio je kako se kultura u cijeloj Europi financira iz javnog sektora i razlog njenog postojanja nije isplativost.
– Galeb jeste skup projekt ali nije preskup u usporedbi s drugim projektima na kojima se radi s obzirom da će koštati 58 milijuna kuna u usporedbi s Palačom šećerane koja košta 61 milijun kuna, nove knjižnice 62 milijuna kuna ili Dječje kuće koja će koštati 44 milijuna kuna. Nisam sretan što je rekonstrukcija poskupila, čelični brod u moru propada brže nego zgrade. Ako brod sada ne napravimo, i dalje bi bio spomenik kulture i u našem vlasništvo, a biti će sve skuplji i skuplji.

Mandić ga je upozorila da činjenica da brod brže propada znači da će troškovi biti veći od zgrade i nakon obnove.

Na pitanje o troškovima hladnog pogona Braut je ustvrdio da se radi o 2,5 milijuna kuna godišnje, s čime se nije složila Mandić i to argumentirala činjenicom da se procjena radila kada je i cijena obnove bila u starim okvirima.
Šarar je pod prihodima budućeg broda muzeja nabrojao prihode od ulaznica, vođenja te svih prihoda od komercijalnih djelatnosti.
– Prihodi su nešto niži od rashoda ali to je uvjetovano i financiranjem iz EU fondova budući da bi u suprotnom EU na ovo gledala kao komercijalni projekt što podliježe drukčijim pravilima.

Braut je istaknuo i dodatne prihode koja će Rijeka imati od više noćenja i publiciteta koju će Rijeka dobiti s Galebom i pričom koja je stvorena oko broda ustvrdivši da je možda i dobro da je oko Galeba proteklih mjeseci stvorena svojevrsna psihoza.

Mandić se ne slaže da je stvorena psihoza nego zdrava rasprava i veće uključivanje građana.

Šarar je izjavio kako je konačna kalkulacija i studija isplativosti projekta napravljena krajnje konzervativno na primjeru hrvatskih muzeja pri čemu nisu kalkulirani najuspješniji.
– I nemuzeološki prihodi su također postavljeni vrlo konzervativno, a projekcije je radila tvrtka Inovacije d.o.o. S druge strane, cijena koštanja može biti niža. U procjeni je 14 zaposlenih, muzej može raditi i s manje zaposlenika, a da usluga bude zadovoljavajuća.

U emisiji se govorilo i o unutarstranačkoj demokraciji u Mostu s obzirom da je Zvonimir Peranić podržao projekt, a Mandić nije, a Peranić je i u drugom klubu. Mandić je objasnila da nemaju ustrojene podružnice nego povjerenika kojeg imenuje predsjedništvo stranke.
– To je zato što iz nezavisnih lista jer sada prerastamo u stranku. Što se tiče stegovnog postupka protiv Peranića, on tako dugo traje jer smo demokratska stranka, ustvrdila je.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here