Home Najnovije Prevladao razum: Potpisan sporazum o udruživanju lokalnih turističkih zajednica riječkog prstena i...

Prevladao razum: Potpisan sporazum o udruživanju lokalnih turističkih zajednica riječkog prstena i Općine Klana

1223
0

Nije svako zlo za zlo, Covid 19 je u posljednjih 8 mjeseci pokrenuo raspravu o suludoj organizaciji hrvatske lokalne samouprave, gdje susjedne općine funkcioniraju kao konkurentska plemićka imanja a ne kao servis u službi građana koji bi trebao zajednički surađivati za dobrobit regije.

Raduje zato vijest da je ovaj tjedan u Vijećnici Grada Rijeke održano potpisivanje Sporazuma o udruživanju lokalnih Turističkih zajednica Riječkog prstena i Općine Klana.

Sporazum su potpisali predsjednici Turističke zajednice grada Rijeke, Turističke zajednice Grada Bakra, Turističke zajednice Grada Kastva, Turističke zajednice Grada Kraljevice, Turističke zajednice Općine Čavle, Turističke zajednice Općine Jelenje, Turističke zajednice Općine Kostrena, Turističke zajednice Općine Viškovo i načelnica Općine Klana.

Sporazumom o udruživanju Turističkih zajednica gradova i općina s područja Riječkog prstena i Općine Klana uređuje se način suradnje u cilju zajedničkog provođenja aktivnosti usmjerenih na projektno (marketinško) udruživanje Turističkih zajednica Riječkog prstena i Općine Klana.

Ova inicijativa je rezultat i novog zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, koji stupio na snagu 01.01.2020. godine, koji otvara mogućnost udruživanja turističkih zajednica i jedinica lokalne samouprave.

Gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel pozdravio je ovu inicijativu koja je zapravo nastavak suradnje gradova i općina u tzv. Riječkog prstena.

„Ovom zajedničkom akcijom predstavljamo se kao jedinstveno turističko odredište, bogato kulturno-povijesnom baštinom. Istodobno, takve ujedinjene turističke zajednice moći će usmjeriti svoje resurse na daljnje podizanje kvalitete i povezivanje turističkih proizvoda u cijeloj turističkoj destinaciji “, rekao je Obersnel.

Direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa rekao je da Turistička zajednica Riječkog prstena i Općina Klana aktivno surađuju od 2009. godine te da su u tom razdoblju već provedeni brojni projekti koji objedinjuju i predstavljaju turističku ponudu Riječkog prstena na izuzetno zahtjevnom turističkom tržištu.

Stvorena je zajednička web stranica, opći prospekt koji je distribuiran na brojnim sajmovima i prezentacijama, raznim promotivnim i informativnim materijalima, mobilnim aplikacijama i brojnim drugim materijalima. Posebno treba naglasiti projekt Bike Rijeka za koji smo dobili posebno priznanje od UNWTO-a”, rekao je Škarpa istaknuvši kako će današnji Sporazum dodatno ojačati suradnju svih turističkih zajednica u cilju jačanja turističkog sektora, redefiniranja zajedničkih aktivnosti i sinergije svih koji su uključeni u turizam. da realiziramo sve projekte koji nas očekuju u “novoj normali”.

Direktor HTZ-a Kristjan Staničić naglasio je da će ova suradnja omogućiti učinkovitije brendiranje i pozicioniranje na domaćoj i svjetskoj turističkoj mapi.

“To će vam olakšati izradu zajedničkog marketinškog plana, zajedničke strategije razvoja proizvoda, provođenje zajedničke edukacije, zastupanje zajedničkih interesa, ali i lakše dobivanje novca iz Fonda za projekte i programe zajedničkih turističkih zajednica”, rekao je Staničić, misleći na prethodni primjeri slične povezanosti na otoku Krku i Gorskom kotaru.

Iako je riječ samo o projektnoj udruzi, udruga Turističkih zajednica Riječkog prstena i Općina Klana zasigurno će postići bolju vidljivost i prepoznatljivost destinacije na turističkom tržištu. (HrTurizam, TZ Rijeka)

Foto: TZ Rijeka, Ilustracija: HrTurizam.hr

Previous articleReakcije na francuske terorističke atentate pokrenule vječnu debatu: Ima li sloboda izražavanja svoje granice? (ANKETA)
Next articleO čemu razmišlja jelen dok šeta Trsatom?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here