Home Vijesti Reakcije na francuske terorističke atentate pokrenule vječnu debatu: Ima li sloboda izražavanja...

Reakcije na francuske terorističke atentate pokrenule vječnu debatu: Ima li sloboda izražavanja svoje granice? (ANKETA)

602
0

Nedavni događaji u Francuskoj, odnosno ubojstvo francuskog učitelja Samuela Patya od strane svog učenika jer je tijekom školskog sata prikazao satirične karikature proroka Muhameda kao školski primjer slobode izražavanja, su otvorili “pandorinu kutiju” europskog i zapadnjačkog društva. S jedne strane mnogi vide ovaj primjer kao jasan signal problema integracije imigranta u europskim zemljama, sukob vrijednosti i kultura koji se u zadnjih nekoliko godina dodatno produbio, s druge strane mnogi vide ovakve karikature kao nepotrebno “talasanje”, provociranje jedne skupine za koju se zna da će reagirati na buran način jer vrijeđa njihovu vjeru i kulturu.

Raspravu je dodatno “začinio” verbalni rat između Pariza i Ankare, odnosno Erdoganove optužbe o mentalnom zdravlju francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koje treba gledati i kroz prizmu nedavnih diplomatskih tenzija Francuske i Turske u istočnom Mediteranu zbog sve agresivnije turske vanjske politike. Erdogan trenutno prolazi kroz težak politički trenutak, Covid19 je strmoglavo oslabio vrijednost turske lire, zato “Sultan” (kako ga nazivaju pristalice) pokušava usmjeriti pozornost javnosti na vanjske sukobe: rat u Nagorno Karabahu, pogoršanje odnosa sa Grčkom i Ciprom, diplomatski rat s Emmanuelom Macronom.

Ovaj slučaj je ujedno i pokazao različite sustave vrijednosti diljem Svijeta, jer su različite zemlje ovisno o svojim unutarpolitičkim odnosima i političkoj kulturi osudile slučaj na drugačiji način. Na primjer, Kanada, koja je često percipirana kao jako inkluzivno zapadnjačko društvo je osudila ubojstvo učitelja i stala iza prava na slobodu izražavanja, istodobno ocjenjujući da ona “nije bez granica” te da ne bi trebala “samovoljno i bespotrebno povrjeđivati” određene zajednice.

U međuvremenu, drugi teroristički napad u Nici (u kojem je islamski terorist ubio vjernike u lokalnoj crkvi) je dodatno isprovocirao reakcije svjetske javnosti.

Premijer Velike Britanije Boris Johnson rekao je da je “zgrožen” viješću o “barbarskom” napadu u Nici.

“Naše misli su sa žrtvama i njihovim obiteljima, a Velika Britanija je čvrsto uz Francusku protiv terora i netolerancije”, napisao je na Twitteru.

Španjolski premijer Pedro Sanchez također je osudio napad, rekavši: “Nastavit ćemo braniti slobodu, svoje demokratske vrijednosti, mir i sigurnost svojih građana pred terorom i mržnjom. Solidariziram se sa žrtvama napada počinjenog danas u blizini crkve Notre-Dame u Nici. Ujedinjeni smo.

Talijanski premijer Giuseppe Conte rekao je da ovaj napad “ne utječe na zajednički front u obrani vrijednosti slobode i mira.

U muslimanskom svijetu reakcije su bile sasvim suprotne, u nekolicini arapskih zemalja (Maroko, Jordan, Alžir, Libija i dr.) pokrenut je bojkot francuskih proizvoda, dok su neki politički lideri otišli korak dalje, npr. donedavni premijer Malezije Mahathir Mohamad je komentirao događaje u Francuskoj s konstatacijom da “Sada muslimani diljem Svijeta imaju pravo ubiti milijune Francuza”, koju je kasnije pojasnio da je “izvučena iz konteksta”

Rusija, zemlja gdje živi jaka muslimanska manjina, je jasno naglasila da je neprihvatljivo ubijati ljude, ali i isto tako je i pogrešno vrijeđati osjećaje vjerskih vjernika.

MVEP Republike Hrvatske se isto izjasnilo, ministarstvo je izrazio ” žaljenje i duboku ogorčenost” zbog ova dva napada, osuđujući ih kao “čin okrutnosti, kršenje civilizacijskih normi i prijetnju sustavu vrijednosti koji je Europa dosljedno promovirala posljednjih desetljeća, kako na svom teritoriju, tako i u dijalogu s drugim zemljama“. – napisali su u izjavi ministarstva.

Za kraj, zanima nas vaše mišljenje, kojeg možete izraziti u anketi, mislite li da sloboda izražavanja ima granica?

Mislite li da sloboda izražavanja ima granica?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here