Home Vijesti Prigožin bijesan: Fronta se urušava, ovo vodi u katastrofu. Ne lažite više!

Prigožin bijesan: Fronta se urušava, ovo vodi u katastrofu. Ne lažite više!

84
0

Od osmog mjeseca traju borbe za Bahmut. U vrijeme velike ukrajinske protuofenzive, kojom je oslobođen ogroman teritorij kod Harkiva, Bahmut je slovio kao jedino mjesto gdje Rusi napreduju.

Već tada se očekivao pad grada, a u više navrata Jevgenij Prigožin, šef Wagnera koji je zadužen za ovaj grad, govorio je kako je osvajanje grada samo pitanje dana.

No, do toga još nije došlo, a veliko je pitanje i hoće li ikad doći. Iako su Ukrajinci pritisnuti na zapadne dijelove grada, dok vagnerovci i regularne ruske snage kontroliraju većinu naselja, posljednjih dana dogodilo se nekoliko značajnih stvari.

U nekoliko navrata Ukrajinci su pokrenuli manje lokalizirane protunapade koji su bili uspješni. Tijekom zadnja četiri dana ruske su se snage povukle u neredu sa svojih položaja na južnom krilu Bahmuta, priopćilo je u subotu britansko ministarstvo obrane.

Nakon tog povlačenja ukrajinske su snage vratile najmanje kilometar teritorija, objavila je Britanija u dnevnom obavještajnom biltenu.

“To područje ima određeno taktičko značenje jer je to bio ruski mostobran na zapadnoj strani kanala Donets-Donbas, koji označava liniju bojišnice kroz dijelove sektora”, navodi se u obavještajnom izvješću.

Moskva je u petak priznala da su se njezine snage povukle sjeverno od Bahmuta nakon nove ofenzive, a povlačenje je šef Wagnerove privatne vojske nazvao porazom.

Šef Wagnera Jevgenij Prigožin često se posljednjih mjeseci sukobljavao s ruskim vojnim vrhom, optužujući ih da ne šalju dovoljno municije njegovim ljudima u Bahmutu. Prigožin je u nekoliko navrata izrazio strah da će njegove snage ostati odsječene u slučaju ukrajinskog protunapada jer se ne može računati na regularne ruske snage.

To se, sudeći po posljednjim događajima i bijegu ruskih snaga, pokazalo prilično točnom pretpostavkom. Prigožin posljednjih dana ne krije bijes i praktički svakodnevno ima ljutite ispade u kojima optužuje Ruse za sve i svašta.

Jučer je ponovio svoje optužbe o tome da su se regularne ruske snage predale i pobjegle i tako Ukrajincima kod Bahmuta omogućile da zauzmu više i kvalitetnije položaje.

Prema Prigožinu, trupe Ministarstva obrane prestale su blokirati cestu koja vodi od Bahmuta do pozadinskog položaja ukrajinske vojske u gradu Časiv Jaru. “Tek danas je neprijatelj u potpunosti oslobodio cestu Časiv Jar-Bahmut, koju smo blokirali. Sada će neprijatelj moći koristiti tu cestu, prije svega, a drugo, zauzeli su taktičke uzvisine s kojih se Bahmut vidi”, rekao je Prigožin u jučerašnjem videu, prenosi nezavisni ruski portal Meduza.

Posljednjih dana ukrajinski izvori javljaju da spomenuta cesta nije blokirana, ali da je i dalje pod vatrom.

Također, Prigožin je u najnovijem videu optužio glasnogovornika ruskog ministarstva obrane Igora Konašenkova da laže. Prigožin kaže da su ruske snage netaktički bježale i da nije istina što je govorio glasnogovornik.

“Ono što se dogodilo je da su trupe Ministarstva obrane jednostavno pobjegle s naših bokova”, rekao je Prigožin. Konašenkov je ranije govorio kako su regularne ruske snage zauzele povoljnije položaje.

Prigožin je rekao da Wagner za potpuno osvajanje Bahmuta treba zauzeti oko 20 visokih zgrada.

“Ali snage Ruske Federacije ne daju nam ništa jer se bokovi raspadaju, fronta se urušava”, kaže Prigožin. Dodaje da pokušaji Ministarstva da na informacijskom polju izgladi situaciju u Bahmutu vode u tragediju za Rusiju.

“Odmah prestanite lagati. Ako ste pobjegli, izgradite drugu liniju bojišnice”, rekao je Prigožin.

Previous articleVečeras veliko finale Eurosonga 2023. evo gdje ga sve možete pratiti!
Next articleSrpska premijerka se bizarnom fotografijom osvrnula na prosvjede

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here