Home Sport Prije 40 godina Maradona je prvi put došao u Napulj – Bilo...

Prije 40 godina Maradona je prvi put došao u Napulj – Bilo je to rođenje neraskidive veze

135
0
diego1

Dana 5. srpnja 1984. godine, Diego Armando Maradona prvi put je kročio na stadion San Paolo, čime je započeo povijesni put koji će zauvijek promijeniti Napoli i samog Maradonu. Tog dana rođena je neraskidiva veza između legende nogometa i grada pod Vezuvom, veza koja traje i danas.

Povijesni dolazak Maradone u Napulj

Na četrdesetu obljetnicu Maradoninog dolaska u Napulj, prisjećamo se dana kada je ovaj karizmatični Argentinac stupio na tlo stadiona San Paolo pred 70 tisuća strastvenih navijača. Bio je to trenutak koji je zauvijek promijenio povijest nogometa u Napulju. Maradona je u to vrijeme već bio legenda. Njegov dolazak označio je početak jedne od najljepših sportskih priča svih vremena.

Beskonačno pregovaranje i povijesni transfer

Prije nego što je Maradona stigao u Napulj, prošao je dug i složen proces pregovaranja. Maradona je tada igrao za Barcelonu, ali je želio promjenu. Napoli je prepoznao priliku i započeo pregovore, koje je vodio Totonno Juliano. Transfer je zahtijevao enorman iznos od 13 milijardi lira, što je tada bilo nezamislivo. Unatoč financijskim izazovima, Napoli je uspio osigurati sredstva i 30. lipnja 1984. godine objavljeno je da će Diego Armando Maradona igrati za Napoli. Vijest je izazvala senzaciju i nevjericu među ljubiteljima nogometa.

Prvi kontakt s navijačima

Diego Maradona sletio je u Rim 4. srpnja 1984. godine, gdje je prošao liječničke preglede, a zatim se uputio prema Napulju. Nakon potpisivanja ugovora, otišao je na večeru u Capri, ali pravi spektakl dogodio se sljedeći dan. Dana 5. srpnja, Maradona je stigao na stadion San Paolo gdje ga je dočekalo 70 tisuća navijača. Slike iz dokumentarca Asifa Kapadije o Maradoni dočaravaju atmosferu tog povijesnog dana, prikazujući entuzijazam i ljubav grada prema svom novom heroju.

Maradonin utjecaj na Napoli

Dolazak Maradone nije bio samo sportski događaj, već kulturni i društveni fenomen. Njegovom prisutnošću, Napoli je doživio renesansu u nogometnom smislu, osvajajući brojne titule, uključujući dva Scudetta. Maradona je postao simbol nade i ponosa za cijeli grad, a stadion San Paolo, koji danas nosi njegovo ime, postao je sveto mjesto za navijače. (fanpage)

Počast Maradoni

Igra sudbine htjela je da Rijeka bude prvi klub koji je zaigrao protiv Napolija nakon Maradonine smrti. Riječani su odali počast Maradoni minutom šutnje na treningu, a u 21 sat ih je čekala utakmica, koja je završila rezultatom 2-0.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here