Home Food & Travel Napulj: putovanje u ‘grad tisuću boja’, Diega i pizze (VIDEO)

Napulj: putovanje u ‘grad tisuću boja’, Diega i pizze (VIDEO)

1328
1

“Napule è mille culure, napule è mille paure, napule è ‘a voce d’e criature che salie chianu chianu e te saje ca nun si sulo…” (na hrv: Napulj je tisuću boja, Napulj je tisuću strahova, Napulj je glas djece, koji se polako diže, i znaš da nisi sam)

Ovako je u poznatim stihovima talijanski glazbenik Pino Daniele opisao svoj rodni grad. Napulj je dugo godina bio “u sjeni” ostalih gradova Italije, često okarakteriziran kao “problematično dijete“, u kojem prevladava kriminal, neurednost i nepoštivanje pravila. Toksična reputacija je dugo naškodila imidžu ovog grada koji sigurno ima svoje kronične probleme, ali ne bismo trebali otpisati na temelju predrasuda i stereotipa. Grad zadnjih godina ima pozitivan trend: turistički sektor je u konstantnom rastu (Napulj je bio uvijek bio tranzitni grad poput Rijeke no zadnjih godina postaje popularna destinacija za mnoge strane turiste koji vole povijest i autentičnu talijansku hranu), u bliskoj prošlosti grad je doživio nekoliko svjetlih trenutaka, od sporta (Napoli je po prvi puta nakon 33 godine stanke osvojio prvenstvo Italije) do kandidature Oscara za najbolji strani film (“Bila je to Božja ruka” redatelja Paola Sorrentina je 2022. godine ušao u uži krug kandidata za Oskara za najbolji film, cijela radnja filma se vrti oko Napulja i njegove duše).

Diego na svakom koraku

Koliko Napuljci žive za nogomet i svoj klub, vidljivo je na prvi pogled kada stignete u grad: na prozorima zgrada, izlozima dućana i restorana, javnom prijevozu, i dr. javnim mjestima svugdje se ponavljaju iste poruke: Napoli prvak Italije i Diego Maradona. Fanatična podrška može nekome smetati jer na trenutke ostavlja dojam “navijačke mitomanije” i “torcidizacije grada” (fenomen koji nije isključivo vezan za Split i Hajduk, već općenito navijačku kulturu koja dovodi do pretjerivanja u pokazivanju javne podrške voljenom klubu).

Sportsko idolopoklonstvo oko Diega Maradone je stvorilo svojevrsnu “religiju” tj. Crkvu Maradone, koja naravno ovdje ima i svoju kapelicu posvećenu Maradoni. Jasno je da Napuljci ovaj sportski uspjeh vide kao simbolično iskupljenje i “povratak otpisanih”, dokaz da grad ne mora nužno puniti stupce crne kronike.

Napulj zasigurno nije samo nogomet i Maradona, u što smo se sami uvjerili posjetivši ovaj grad, koji ima nekoliko ključnih atrakcija koje ovim putem preporučamo:

Quartieri Spagnoli – Španjolska četvrt

Izgrađena za smještaj trupa tijekom španjolske okupacije, povijesni kvart Quartiere Spagnoli vrvi životom i predstavlja dušu grada, sa šarenim rubljem koje leprša s balkona, stanovnicima koji pijuckaju espresso na svojim pragovima, a motociklima jure u svako doba dana i noći. Zbog prilično neprobojnog labirinta uličica, najbolje je obići ovo karakteristično područje u sklopu obilaska povijesnog središta. Napulj je poznat po svojoj kuhinji, a mnoga razgledavanja kombiniraju šetnju susjedstvom s degustacijama pizza i drugim lokalnim uličnim jelima.

Ulica San Gregorio Armeno

Tradicija koja stoji iza ove poznate ulice seže daleko u povijest: u antičko doba na njoj se nalazio hram posvećen rimskoj božici Cereri, a njezini su vjerni poklonici donosili ponude malih figurica od terakote ručno izrađenih u obližnjim radionicama. Do kraja 18. stoljeća i rastuće popularnosti prizora jaslica, poznatog kao “presipio” na talijanskom, doveo je do prilagođavanja ovih kipića za božićnu upotrebu.

Via San Gregorio Armeno šarmantna je mala uličica skrivena između dviju najvažnijih ulica u središtu Napulja: Spaccanapoli i Via dei Tribunali. Bez obzira na to u koje doba godine dođete, naći ćete se okruženi starinskim dućanima s ručno izrađenim kipićima i ekstravagantnim “jaslicama”.

Napoli sotterranea – Podzemni Napulj

Stari Grci su iskopali dugačke i složene akvadukte ispod grada prije više od 2500 godina. Pomoću dubokih rezervoara i cisterni opskrbljivali su vile i palače svježom vodom. Danas su dostupni obilasci podzemnih tunela ispod Napulja, a postoji čak i muzej podzemlja koji se nalazi ispod trga Cavour u ogromnoj šupljini kamenoloma sa spojnim tunelima i prolazima akvadukta. Sadrži složene replike grčke hipogeje i mnoge drevne artefakte otkrivene tijekom više od pola stoljeća istraživanja.

Pompei – Pompeji

Nedavno je objavljeno istraživanje po kojem većina muškaraca barem jednom mjesečno razmišlja o Rimskom Carstvu. Ukoliko ste vi jedan od takvih muškaraca, u arheološkom parku Pompeji bit ćete “svoji na svome”.

Iskopine arheološkog područja Pompeji jedna su od najpoznatijih atrakcija Napulja i Italije. Pompeji je mjesto koje se nalazilo u blizini vulkana Vezuva. Godine 79., vulkan je eruptirao i prekrio grad vulkanskim pepelom. Mnogo je ljudi umrlo, a grad je pao u zaborav. Sve do 18. stoljeća, kada su krenuli prvi arheološki iskopi i istraživanja. Danas Pompeji predstavljaju glavnu atrakciju za turizam, povjesničare i arheologe.

Vesuvio – Vezuv

Vezuv je vulkan koji se nalazi jugoistočno od Napulja. Velika erupcija Vezuva dogodila se 79. godine i gradovi koji su ležali u podnožju ovog vulkana, Pompeji i Herkulaneum, bili su uništeni. Danas se ovaj stratovulkan može posjetiti. Moguće je hodati oko kratera, a postoje i pješačke staze na vrhu vulkanskog krajolika nalik na mjesec. Vidite malo dima i gutate pare koje dolaze s Vezuva, ali ne više od toga. Osim toga, s vrha se pruža prekrasan pogled na Napulj.

Srce talijanske kuhinje

Dva najpoznatija talijanska jela u svijetu, pizza i špageti su nastali u ovom gradu. Napuljci su od hrane napravili pravu umjetnost, što ponekad ispituje granice zdravog razuma (npr. u Italiji postoji česta šala da kada Napuljci žive na Sjeveru Italije često pitaju obitelj s juga da im pošalje poštanske pakete s hranom jer prema njihovom mišljenju isti proizvodi istog proizvođača nemaju isti okus u Milanu i Napulju). Činjenica jest da je kvaliteta prave napuljske pizze i tjestenine u pravilu za 2-3 koplja viša od prosječne pizze ili pašte koje ćete pojesti u Rijeci (koliko god se riječki ugostitelji trudili otvarati pizzerije na svakom kantunu). Nije stvar samo u pripremi, već i u cijeloj filozofiji i kvaliteti namirnica. Ono što sigurno preporučamo jest da, ukoliko namjeravate posjetiti ovaj grad, da se ne fokusirate na nama poznata jela (pizza, špageti), već da probate druga lokalna jela, poput ragù alla genovese (oprez: neka vas ne vara ime “alla genovese”, ovo jelo nije pesto alla genovese koji se prodaje kod nas i sadrži bosiljak, već je prvenstveno sličan gulašu), parmigiana, fritto misto, lasagna alla napoletana, impepata di cozze (slična našoj buzari od dagnji ali paprena) i niz popularnih napuljskih kolača, od svogliatelle do babà. Popis napuljskih jela možete pogledati i ovdje.

Grad kave i dobre vode

Napuljci su ponosni na kvalitetu vlastite kave za koju kažu da je dobra zbog kvalitete vode. Istina je da voda u Napulju ukusnija u odnosu na mnoge gradove u Italiji, u kojima često pretjeruju s količinom klora (npr. u Rimu). Preporuka je da probate “pravu” kavu odnosno espresso, a ne macchiato i cappuccino (kojeg Talijani piju isključivo ujutro jer tvrde da mlijeko u kavi nije dobro za probavu nakon ručka). Nakon kave preporučamo i tkz. ammazzacaffè odnosno digestiv koji ima ulogu “ubijanja” okusa kave u ustima, a to može biti čašica amara ili limoncella.

Previous articleGlobalno istraživanje: kada biste pronašli pun novčanik na javnom mjestu, biste li ga vratili vlasniku?
Next articlePjaca objasnio zašto je došao u Rijeku i otkrio jesu li ga zvali Dinamo i Hajduk

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here