Home Mozaik Prije mjesec dana pronađeno tijelo Mateja Periša: Progovorio policajac koji već 5...

Prije mjesec dana pronađeno tijelo Mateja Periša: Progovorio policajac koji već 5 mjeseci traga za Splićaninom: Građani orešutili bitne detalje

351
0

Policajac Miloš Stanimirović bio je član ekipe koja je pet mjeseci tragala za Splićaninom Matejem Perišom (27), čije je tijelo prije točno mjesec dana izvučeno iz Dunava.

Svakog dana u Beogradu se u prosjeku podnese četiri do pet prijava nestalih osoba, ali u većini slučajeva oni nisu nestali, većina se sama vraća kući ili se nađe u zdravstvenoj ustanovi.

U potrazi za nestalima sudjeluje i Miloš Stanimirović, policijski službenik Policijske uprave grada Beograda, UKP-a i Odjela za potragu. Ovaj policajac bio je i jedan od članova ekipe koja je pet mjeseci tragala za Matejem Perišom (27), a koji je prije točno mjesec dana, 18. svibnja, pronađen mrtav.

Podsjetimo, Periš je nestao 31. prosinca 2021. u Beogradu, a njegovo tijelo plutalo je 139 dana kasnije na Adi Huji.

– Od dana kada je prijavljen nestanak, u tom trenutku, kao i u svim drugim slučajevima, odmah smo krenuli u potragu. Istovremeno smo tražili i druge ljude – rekao je Stanimirović za Kurir:

– Izvršeno je nekoliko provjera, pregledani su višesatni video materijali uzeti iz raznih zgrada, utvrđena je ruta njihovog kretanja od Zagreba do Beograda, pregledani su stanovi u kojima je Matej boravio sa svojom tvrtkom, barovi koje su obilazili, nekoliko intervjua s raznim osobama. proveli od kojih su neki bili poligrafski testirani tijekom Matthewove pretrage.

Sugovornik objašnjava da su obavijestili Interpol, sve policijske postaje u gradu Beogradu, područne policijske uprave u Srbiji, te da su surađivali s MUP-om RH s kojim je, kako tvrdi, ostvaren izvanredan odnos i odlična suradnja. .

– Provjeravali smo apsolutno svaku pristiglu prijavu, a dnevno smo dobivali i do 10 dojava gdje se Matej nalazi – objašnjava što im je otežalo potragu i dodaje da mu je iznimno žao što je potraga tako završila.

– Ovom prilikom želim ispred svog odjela i u svoje ime izraziti sućut obitelji Periš – dodao je Stanimirović koji s kolegama godinama sudjeluje u potrazi za nestalim osobama.

Kaže da su policijski službenici Odjeljenja za potragu Policijske uprave grada Beograda, odmah po dojavi, krenuli u potragu.

– Od 2006. godine, dolaskom voditelja Odjela za traženje Vase Kobeca, praksa ovog Odjela je da se odmah po podnošenju prijave krene u potragu za nestalim osobama, jer ponekad minute mogu puno značiti. Inzistiramo da podnositelj zahtjeva dođe u naše službene prostorije, gdje uzmemo potrebne podatke, obavimo razgovor, raspitamo se o okolnostima nestanka, mogućim uzrocima. Uvijek pitamo o fizičkom i psihičkom zdravlju nestale osobe, a onda napravimo profil. Ključno je da podnositelj zahtjeva bude pošten – kaže Stanimirović.

– Događa se da otkrijemo da su nam građani zatajili važne detalje, ali im je važno da znaju da nam oni nisu jedini izvor informacija. Pogrešne informacije ne mogu nas odvesti na krivi put, ali mogu otežati potragu, a najvažnije nam je pronaći svaku nestalu osobu. “Nakon prvog kontakta obično procjenjujemo odlazi li tek u srijedu od kuće ili je, nažalost, osoba žrtva ili čak počinitelj kaznenog djela, što ne znači da se naš prvobitni zaključak neće promijeniti do kraja traži”, objašnjava.

Nakon raspisane potrage, policijski službenici odlaze na terensku pretragu, po potrebi uzimaju snimke s kamera uz suradnju i odobrenje tužiteljstva, te se obavljaju razgovori s prijateljima, emotivnim partnerima.

– Često se dogodi da dok tražimo ili uzimamo prijavu, nestala osoba dođe sama kući ili nađemo osobu u nekoj od zdravstvenih ustanova. Događa se i da se provjerama kroz naš interni sustav MUP-a pokaže da se nestala osoba vodi kao među pritvorenim ili među uhićenima, ili po nekom drugom osnovu. Događalo se i da su ljudi prijavili nestanak čovjeka kojem se trag izgubio prije dvije godine – objašnjava sugovornik.

Inspektori u ovom Odjelu također se suočavaju s tužnim i šokantnim situacijama.

– Najteže nam je kada potraga za nestalom osobom završi smrtnim ishodom i o tome trebamo obavijestiti obitelj. Cilj nam je pronaći svakoga, ali nas svaki nestanak sa kobnom posljedicom svakako teško pogađa. Moram naglasiti da smo u svakodnevnom kontaktu s obiteljima nestalih, te da ih pripremamo na negativne ishode kada vidimo da svi tragovi vode tome.

Previous articleKod rovinjske plaže primijećena rijetka i opasna meduza: Stručnjaci savjetuju da joj se ne približavate
Next articleFOTO: Ljetni spektakl u režiji Riječkog karnevala

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here