Home Biznis Prodaja INA-e nije pokrenula burzu

Prodaja INA-e nije pokrenula burzu

1255
0

Iako su mnogi očekivali da bi se novac dobiven od prodaje Ininih dionica mogao preliti na posrnulo domaće tržište kapitala i na taj način potaknuti njegovu likvidnost i oporavak, ovoga je tjedna promet na Zagrebačkoj burzi znatno pao, isto kao i dionički indeks Crobex. Naime, prošli je petak mađarski Mol isplatio ukupno oko 6,2 milijarde kuna na račune 26.835 dioničara Ine, no dobiveni iznos bivši dioničari za sada ne usmjeravaju u tržište kapitala, već sigurne luke za njega pronalaze u novčanim ekvivalentima, štednji i drugim konzervativnijim oblicima investiranja. Analitičari tvrde da bi tržište kapitala moglo ponovno postati zanimljivo tek nakon stabilizacije, i to samo za igrače od prije upoznate s ”pravilima igre” na burzi.

“Postoje i ulagači koji su izlazili iz dionica zbog bojazni da još više ne izgube i zbog panike.

Gotovina na cijeni

Tako je dio novca vjerojatno iskorišten za vraćanje dugova da bi se smanjile kamate na njih, dok je veći dio privremeno u najsigurnijim oblicima ulaganja ili na čekanju kada bude izglednije da je situacija stabilnija”, objašnjava Ivan Ivin, predsjednik Uprave MP Investa.

Na dan isplate, u petak 17. listopada promet je na Zagrebačkoj burzi iznosio 135,5 milijuna kuna, zatim se početkom tjedna, vođen optimizmom na svjetskim burzama, povećao za otprilike 100 milijuna, ali se od tada počeo snižavati. Svaki dan promet je znatno padao, pa je tako sa 258,9 milijuna kuna ostvarenih u ponedjeljak u četvrtak završio na svega 128,9 milijuna kuna.

Veću likvidnost ovih dana na burzi očekivao je i analitičar OTP Investa Žarko Buzuk koji smatra kako ulagači “kalkuliraju da bi cijene mogle pasti još niže, pa ne žele ući prerano, dok su neki fondovi na gornjoj granici izloženosti spram dionica pa iz toga razloga ne mogu dodatno kupovati. Uz to, žele održati određenu razinu gotovine ako dođu novi zahtjevi za prodaju udjela.

Slično mišljenje ima i fond manadžer Fima Global Investa Danijel Miletić koji tvrdi da “Iako se nije dogodio stampedo nakon isplate, prerano je donositi zaključke. Likvidnost je trenutačno mnogima prva na listi prioriteta te je novac još uvijek na računima, vjerojatno u kratkoročnim depozitima koji su, zbog nedostatka domaće valute u opticaju, trenutačno jedna od najboljih investicija”.

“Investicijski fondovi nisu kratkoročni špekulanti te u skladu s tim ne očekujem agresivnu kupnju dok se ne smiri situacija na svjetskim tržištima. Neselektivan pad cijena, s jedne, i izrazito dobri kvartalni rezultati kompanija, s druge strane, čine neke dionice još atraktivnijima. No, trenutačno je fundamentalna vrijednost kompanija u drugom planu i nema pozitivnog utjecaja na cijenu”, tvrdi Miletić.

Čekaju se bolji dani

“Ina nije pokrenula burzu, ulagači ne vjeruju dionicamaBudući da su među subjektima koji su prihvatili ponudu Mola mirovinski i dionički fondovi, dio sredstava dobivenih prodajom dionica Ine vjerojatno će u skoroj budućnosti biti vraćen na tržište”, tvrdi član Uprave Fima Fasa Jurica Gregurić, očekujući da će institucionalni investitori preferirati najlikvidnija izdanja, dok će građani ulagati sukladno osobnim procjenama rizika, a imajući na umu aktualnu situaciju na svjetskom i domaćem tržištu kapitala.

Jedan od bivših dioničara Ine je i Erste Invest koji je za Business.hr najavio da će “u skladu s investicijskom strategijom, novac dobiven od prodaje 7 posto dionica Ine, velikim dijelom uložiti u konzervativne visokolikvidne financijske instrumente kao što su zapisi te državne obveznice”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here