Mozaik

Projekt 2020 – EPK predstavljen pred vijećem Europe

Projekt 2020 – EPK predstavljen pred vijećem Europe

Očuvanje čakavštine uz pomoć umjetne inteligencije i predstavljanje tradicionalne hrvatske glazbe u suvremenim jazz aranžmanima, obilježili su predstavljanje projekta Rijeka 2020 u Strasbourgu gdje je od 6. do 8. studenog održan 35. Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Europe.
Zahvaljujući činjenici da je Republika Hrvatska predsjedala Ministarskim odborom Vijeća Europe od svibnja do studenog 2018. godine, a da je Rijeka Europska prijestolnica kulture 2020. godine, pred uglednim skupom predstavljen je kulturni program u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i Stalnog predstavništva Republike Hrvatske pri Vijeću Europe.
U kulturnom programu sudjelovali su TD RIJEKA 2020 i Folklorni ansambl Linđo iz Dubrovnika. RIJEKA 2020 je predstavila projekt Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture kroz tri segmenta: izložbeni, glazbeni i gastronomski. Kroz njih je predstavljen cijeli projekt, s naglaskom na programske pravce Kuhinja i 27 susjedstava.
Izložbeni dio predstavio je problem očuvanja malih jezika, u lokalnom kontekstu čakavštine, i nastojanjima da ga se očuva na suvremene i neobične načine – uz pomoć umjetne inteligencije.
Naime, nekoliko susjedstava (Cres, Kastav, Gomirje, Drenova i Novi Vinodolski) sudjeluje u zajedničkom programu Europske unije i Vijeća Europe pod nazivom STEPS koji za cilj ima jačanje malih zajednica kroz očuvanje baštine. Također, nedavno je u Rijeci održan i Stručni seminar o umjetnoj inteligenciji pa je izložba koja se bavi upravo ovim temama i aktivnostima u sklopu projekta Rijeke 2020 izvrsno zaokružila cijelu priču.
Porto Etno Orkestar i Udruga sopaca otoka Krka su svojim zajedničkim nastupom i izvedbom tradicionalne hrvatske glazbe u suvremenim jazz aranžmanima približili lokalnu glazbu međunarodnoj publici, dok je gastronomski dio predstavio hrvatske specijalitete.
Na Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe u Strasbourgu u svojstvu predsjedavajuće Odborom ministara Vijeća Europe govorila je i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić te upozorila na važnost multilateralnog pristupa u rješavanju glavnih izazova u Europi današnjice.
Pejčinović Burić je kao glavne izazove suvremene Europe posebno izdvojila terorizam, kibernetički kriminal, trgovinu ljudima i ilegalne migracije.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Mozaik

More in Mozaik

Nizom radionica nastavljaju se Dani darovitih učenika

spMarch 21, 2019

FOTO: ‘I zvijezde štucaju’ – predstava o gradu koji je oduvijek prihvaćao razlike

spMarch 20, 2019

(VIDEO)”Rijeka sreće” na Molo longu: Lampionima do glazbala za djecu sa sindromom Down

spMarch 20, 2019

Rijeka sreće – lampionima do glazbala

spMarch 18, 2019

Znanstveni skup 300 godina proglašenja Rijeke slobodnom lukom

spMarch 18, 2019

Trgovačka i tekstilna škola u Rijeci najbolja u kategoriji Videorad!

spMarch 15, 2019

Pituri nemaju sjećanja: Punokrvna komedija nobelovca Darija Foa (FOTO)

spMarch 15, 2019

Riječki NORD na istočno-europskoj turneji

spMarch 15, 2019

Matko Jelavić Obersnela optužio da ga je raspizdio, ovaj mu nije ostao dužan!

spMarch 14, 2019

Portal Rijeka Danas je godinama vodeći news portal Rijeke i Kvarnera s najaktualnijim novostima iz svijeta politike, sporta, zabave, kulture i biznisa. Možete nas pratiti putem web adresa www.rijekadanas.com i www.kvarnerdanas.com kao i putem naše facebook stranice: https://www.facebook.com/rijekadanas

Copyright © 2017 Rijeka danas.