Mozaik

Projekt 2020 – EPK predstavljen pred vijećem Europe

Projekt 2020 – EPK predstavljen pred vijećem Europe

Očuvanje čakavštine uz pomoć umjetne inteligencije i predstavljanje tradicionalne hrvatske glazbe u suvremenim jazz aranžmanima, obilježili su predstavljanje projekta Rijeka 2020 u Strasbourgu gdje je od 6. do 8. studenog održan 35. Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Europe.
Zahvaljujući činjenici da je Republika Hrvatska predsjedala Ministarskim odborom Vijeća Europe od svibnja do studenog 2018. godine, a da je Rijeka Europska prijestolnica kulture 2020. godine, pred uglednim skupom predstavljen je kulturni program u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i Stalnog predstavništva Republike Hrvatske pri Vijeću Europe.
U kulturnom programu sudjelovali su TD RIJEKA 2020 i Folklorni ansambl Linđo iz Dubrovnika. RIJEKA 2020 je predstavila projekt Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture kroz tri segmenta: izložbeni, glazbeni i gastronomski. Kroz njih je predstavljen cijeli projekt, s naglaskom na programske pravce Kuhinja i 27 susjedstava.
Izložbeni dio predstavio je problem očuvanja malih jezika, u lokalnom kontekstu čakavštine, i nastojanjima da ga se očuva na suvremene i neobične načine – uz pomoć umjetne inteligencije.
Naime, nekoliko susjedstava (Cres, Kastav, Gomirje, Drenova i Novi Vinodolski) sudjeluje u zajedničkom programu Europske unije i Vijeća Europe pod nazivom STEPS koji za cilj ima jačanje malih zajednica kroz očuvanje baštine. Također, nedavno je u Rijeci održan i Stručni seminar o umjetnoj inteligenciji pa je izložba koja se bavi upravo ovim temama i aktivnostima u sklopu projekta Rijeke 2020 izvrsno zaokružila cijelu priču.
Porto Etno Orkestar i Udruga sopaca otoka Krka su svojim zajedničkim nastupom i izvedbom tradicionalne hrvatske glazbe u suvremenim jazz aranžmanima približili lokalnu glazbu međunarodnoj publici, dok je gastronomski dio predstavio hrvatske specijalitete.
Na Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe u Strasbourgu u svojstvu predsjedavajuće Odborom ministara Vijeća Europe govorila je i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić te upozorila na važnost multilateralnog pristupa u rješavanju glavnih izazova u Europi današnjice.
Pejčinović Burić je kao glavne izazove suvremene Europe posebno izdvojila terorizam, kibernetički kriminal, trgovinu ljudima i ilegalne migracije.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Mozaik

More in Mozaik

Vanzemaljci na Kvarneru?

spJanuary 15, 2019

Urban&4 ovog petka u riječkom Pogonu kulture!

spJanuary 14, 2019

Stiže najveselije doba godine – Karneval u Opatiji donosi sedam tjedana vladavine maškara

spJanuary 14, 2019

Najslavniji ljubavni par po prvi put u povijesti na riječkoj opernoj sceni!

spJanuary 11, 2019

Riječki Erazmus traži nove članove!

spJanuary 11, 2019

Stiže nam peto godišnje doba – Riječki karneval

spJanuary 9, 2019

Rodila Ana Jelušić Black!

spJanuary 8, 2019

Rijeka prva na Kvarneru porastu turističkog prometa

spJanuary 8, 2019

Lisica na Kozali

spJanuary 5, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.