Home Mozaik Projekt 2020 – EPK predstavljen pred vijećem Europe

Projekt 2020 – EPK predstavljen pred vijećem Europe

613
0

Očuvanje čakavštine uz pomoć umjetne inteligencije i predstavljanje tradicionalne hrvatske glazbe u suvremenim jazz aranžmanima, obilježili su predstavljanje projekta Rijeka 2020 u Strasbourgu gdje je od 6. do 8. studenog održan 35. Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Europe.
Zahvaljujući činjenici da je Republika Hrvatska predsjedala Ministarskim odborom Vijeća Europe od svibnja do studenog 2018. godine, a da je Rijeka Europska prijestolnica kulture 2020. godine, pred uglednim skupom predstavljen je kulturni program u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i Stalnog predstavništva Republike Hrvatske pri Vijeću Europe.
U kulturnom programu sudjelovali su TD RIJEKA 2020 i Folklorni ansambl Linđo iz Dubrovnika. RIJEKA 2020 je predstavila projekt Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture kroz tri segmenta: izložbeni, glazbeni i gastronomski. Kroz njih je predstavljen cijeli projekt, s naglaskom na programske pravce Kuhinja i 27 susjedstava.
Izložbeni dio predstavio je problem očuvanja malih jezika, u lokalnom kontekstu čakavštine, i nastojanjima da ga se očuva na suvremene i neobične načine – uz pomoć umjetne inteligencije.
Naime, nekoliko susjedstava (Cres, Kastav, Gomirje, Drenova i Novi Vinodolski) sudjeluje u zajedničkom programu Europske unije i Vijeća Europe pod nazivom STEPS koji za cilj ima jačanje malih zajednica kroz očuvanje baštine. Također, nedavno je u Rijeci održan i Stručni seminar o umjetnoj inteligenciji pa je izložba koja se bavi upravo ovim temama i aktivnostima u sklopu projekta Rijeke 2020 izvrsno zaokružila cijelu priču.
Porto Etno Orkestar i Udruga sopaca otoka Krka su svojim zajedničkim nastupom i izvedbom tradicionalne hrvatske glazbe u suvremenim jazz aranžmanima približili lokalnu glazbu međunarodnoj publici, dok je gastronomski dio predstavio hrvatske specijalitete.
Na Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe u Strasbourgu u svojstvu predsjedavajuće Odborom ministara Vijeća Europe govorila je i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić te upozorila na važnost multilateralnog pristupa u rješavanju glavnih izazova u Europi današnjice.
Pejčinović Burić je kao glavne izazove suvremene Europe posebno izdvojila terorizam, kibernetički kriminal, trgovinu ljudima i ilegalne migracije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here