Home Mozaik Promatrajte djelomičnu pomrčinu Sunca iz Astronomskog centra Rijeka

Promatrajte djelomičnu pomrčinu Sunca iz Astronomskog centra Rijeka

848
0

U utorak, 4. siječnja 2011. godine, iz Rijeke će biti vidljiva djelomična pomrčina Sunca. Početak pomrčine bit će u 07:57 sati, maksimum u 09:18 sati, a kraj u 10:47 sati. Mjesečev disk će u maksimumu prekriti 67 % Sunčevog diska. Ova pomrčina vidljiva je iz sjeverne Afrike, Europe te zahvaća dio Indije, Kine i Mongolije.

Za tu priliku, u Astronomskom centru Rijeka će se u planetariju u 12:00 te u 19:30 sati (prije projekcije filmova) održati kratka uvodna projekcija simulacije tijeka same pomrčine uz objašnjenje kako nastaju pomrčine Sunca.

U slučaju vedrog vremena, od 9:00 sati pa do završetka pomrčine održat će se javno promatranje za građane. Za promatranje pomrčine Sunca treba koristiti poseban zaštitni filter kako ne bi došlo do oštećenja vida, a najsigurnije je navedenu pojavu pratiti iz Astronomskog centra Rijeka.

Iako djelomična pomrčina Sunca nije toliko rijetka pojava poput potpune i prstenaste pomrčine Sunca, sljedeće dvije djelomične pomrčine iz naših će krajeva biti vidljive tek 20. ožujka 2015. i 10. lipnja 2021. godine.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here