Home Vijesti Propalo konstituiranje županijske skupštine: Franji Butorcu fotelja izmakla za jedan glas!

Propalo konstituiranje županijske skupštine: Franji Butorcu fotelja izmakla za jedan glas!

1012
0
Nesuđeni predsjednik: Franjo Butorac

Današnje konstituiranje županijske skupštine PGŽ nije uspjelo nakon što kandidat SDP-ove koalicije za predsjednika skupštine Franjo Butorac nije dobio dovoljan glasova. Za Butorca su glasala 23 skupštinara, nedovoljno za kvalificiranu većinu od 24 članova skupštine. Od novih izbora za predstavničko tijelo PGŽ dijele nas još dva pokušaja u kojima će se ponovno pokušati birati predsjednik.

Naime, rezultati izbora doveli su PGŽ u svojevrsnu pat poziciju budući da i SDP-ova koalicija i opozicija koju čine HDZ, Most, AM-ŽZ i Nezavisna lista Hrvoja Burića imaju po 23 mandata. Pokušaji Komadine da do konstituiranja dođe do jednog mandata propali su na prijedlogu da kandidat za predsjednika bude upravo Franjo Butorac kojeg u opoziciji ocjenjuju potpuno nekompetentnim i problematičnim za preuzimanje te funkcije.

Predizborni sporazum SDP-ove koalicije predvidio je da prvu polovicu mandata preuzme PGS, a drugu SDP. Međutim, to očito neće biti moguće ispoštivati budući da koalicija na izborima nije dobila planiran broj mandata. Iz tog razloga u SDP-u i opoziciji razmišljaju da dogovore na kompromisnu varijantu prema kojoj bi polovicu mandata dobio SDP-ov Erik Fabijanić, a drugu Mario Alempijević iz Akcije mladih. Tom dogovoru se žestoko protive u PGS-u uz prijetnju za napuštanjem koalicije. Međutim, nemaju baš prejake karte budući da SDP-ovci upravo njih krive za prevelike apetite i preslabašan doprinos koalicijskim rezultatima. Bude li novih izbora, PGS bi mogao biti izbačen iz SDP-ove koalicije, a onda im se vjerojatno ne piše dobro budući bi se s biračima morali suočiti samostalno.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here