Home Vijesti VIDEO: ‘Proračun ogoljen do kostiju’

VIDEO: ‘Proračun ogoljen do kostiju’

1019
1

Gradsko vijeće usvojilo je proračun Grada Rijeke za 2012. godinu u visini 835 milijuna kuna s pratećim dokumentima. Gradonačelnik Obersnel istaknuo je kako je proračun za 2012. godinu u iznosu od 835 milijuna kuna za oko 10,7 % ili 100 milijuna kuna manji od prvog rebalansa proračuna za 2011. godinu. Proračun je prošao s 20 glasova za i 14 glasova protiv vijećnika Liste za Rijeku, HDZ-a, PGS-a i Željka Glavana iz HSLS-a.

Navodeći najznačajnija smanjenja, gradonačelnik Obersnel je istaknuo kako su javne potrebe u kulturi smanjene za 37%, javne potrebe u sportu za 34%, javne potrebe u tehničkoj kulturi za 17%, sredstva za informiranje za 29%, političke stranke za 10%, protokol za 11%, materijalni rashodi za 6%, plaće za djelatnike grada i proračunske korisnike za 3%, naknade za rad članova Gradskog vijeća za 5%, naknade za kazališnih i upravnih vijeća za 10%, manifestacije i pokroviteljstva za 22% te troškovi upravljanja poslovnim prostorima 18%, a naknade građanima 13%. Do povećanja sredstava došlo je prije svega za projekte pa su tako sredstva za izgradnju Centralne zone za gospodarenjem otpadom Marišćina povećana za 23%, za sanaciju odlagališta Viševac za 29%, za komunalne prioritete Mjesnih odbora 22%, potpore poduzetništvu za 14%, integraciju djece s posebnim potpora za 61%, za dogradnju OŠ Srdoči 212%, a program širih javnih potreba u školstvu za 10%.

Vijećnik Hrvoje Burić je u ime kluba HDZ-a istaknuo je kako je proračun nerealan, nesocijalan i nerazvojan, dodavši kako je smisao ovog proračuna zadržati povlastice privilegiranima te opteretiti Riječane preskupim krediti i projektima. U svojim izlaganjima vijećnici HDZ-a istaknuli su kako se novim proračunom ne štite prava najosjetljivijih skupina – djece, umirovljenika i osoba s invaliditetom, dodajući kako je otežano plaćaju obveze po kreditima, što bi u budućnosti moglo dovesti do gubljena, primjerice, sportskih objekata. Vijećnik PGS-a Dinko Beaković istaknuo je kako ne traži od gradonačelnika da podnese ostavku zbog stalnog smanjivanja proračuna, već da jednostavno građanima prizna da je stanje u proračunu loše.

Danko Švorinić (Lista za Rijeku) istaknuo je kako se smanjivanje proračuna opravdava samo vanjskim uzrocima, kao što je nepovoljna ekonomska situacija, no manje se raspravlja o načinima kako Grad može utjecati na povećanje svojih prihoda.
– Radi se o proračun kontinuiteta koji je ogoljen do kostiju s planiranih 55 milijuna kuna deficita ako se ostvare planovi o 779 milijuna prihoda i 835 milijuna rahoda, istaknuo je Švorinić uz upozorenje kako trošak hladnog pogona ne prati smanjenje proračuna i u postotku raste u odnosu na ukupni proračun. (rijeka.hr/rd)

1 COMMENT

  1. ubrzati donošenje GUP-ova(Pehlin) i ubrzati proces dobivanja građevinskih dozvola.

    proces ide sporo i neefikasno.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here