Home Vijesti Protivnici zaključavanja pobjednici regionalnih izbora u Madridu, izgledna koalicija s fašistima

Protivnici zaključavanja pobjednici regionalnih izbora u Madridu, izgledna koalicija s fašistima

273
0

Konzervativna čelnica španjolske madridske regije, koja je mjesecima prkosila ljevičarskoj središnjoj vladi držeći otvorene barove i trgovine tijekom pandemije COVID-19, pobijedila je u utorak na regionalnim izborima.

Stotine pristaša koje su mahale zastavom okupile su se ispred sjedišta Narodne stranke (PP) uzvikujući “Sloboda! Sloboda!” nakon što su preliminarni rezultati pokazali da je regionalna čelnica Isabel Diaz Ayuso više je nego udvostručila rezultat s prethodnih izbora 2019. godine.

“Sloboda” je bila Ayusina krilatica kampanje, jer se oslanjala na svoju labavu strategiju COVID-a kako bi apelirala na glasače umorne od ograničenja nametnutih u borbi protiv pandemije.

“Sloboda je pobijedila”, rekao je pristašama čelnik PP-a Pablo Casado. Glasači su “vjerovali (Ayusovom) rješavanju pandemije.” “Sloboda, uvijek, uvijek”, rekao je emotivni Ayuso.

Kritičari optužuju Ayusu da zanemaruje zdravstvene usluge dok se brine o podršci. No, podršku mnogih stanovnika Madrida osvojila je odbijanjem zatvaranja barova i restorana kako bi se suzbila pandemija.

Isabel Diaz Ayuso

Regija Madrid, u kojoj živi sedam milijuna španjolskih 47 milijuna ljudi, u posljednjih 14 dana u utorak je zabilježila 343 slučaja COVID-19 na 100.000 u odnosu na nacionalni prosjek od 213. Zauzetost jedinica intenzivne njege najveća je u Španjolskoj – 44 %.

Ayuso ipak nije osvojila dovoljno mjesta da vlada regijom bez podrške bilo koje druge stranke, prema preliminarnim rezultatima s uračunatih 74% glasova, koji su pokazali da je dobila 64 mjesta, u odnosu na 30 2019. Konačni rezultati očekuju se kasnije navečer.

PP je kontrolirao glavno područje posljednjih 26 godina i uvjerljiva pobjeda mogla bi mu dati zamah na nacionalnoj razini. U nacionalnom parlamentu, PP je druga po veličini stranka nakon vladajućih socijalista.

Krajnje desničarska stranka Vox, koja je s 12 mjesta prešla na oko 13, prema preliminarnim rezultatima, pojavila se kao vjerojatni kandidat za podršku Ayusu u regionalnoj skupštini sa 136 mjesta.

Šef regije Murcia, konzervativac Fernando Lopez-Miras, rekao je da je Vox tamo dokazao da su pouzdani partneri. Izbori u Madridu imat će nacionalne posljedice, rekla je Lopez-Miras za TVE. “Projekt ponovnog ujedinjenja desnice i desnog centra počet će se ostvarivati”, rekao je.

Ciudadanos desnog centra, koji je zajedno s PP-om vodio madridsku regiju, propao je, nije ušao u parlament, u usporedbi s 26 mjesta koje je dobio prije dvije godine, prema anketi GAD3 i preliminarnim rezultatima.

Vox je već podupirao koaliciju PP / Ciudadanos i sada je pitanje hoće li tražiti da postanu dio vlade.

Službeni rezultati počeli su curiti, a potvrda pobjednika trebala bi doći u sljedećih nekoliko sati.

Socijalisti premijera Pedra Sancheza povećali su broj mjesta s 37 na 25, prema preliminarnim rezultatima, nedovoljno da omoguće njima i drugim ljevičarskim strankama izazovati Ayuso.

Za razliku od ostalih izbora u eri COVID-a posljednjih mjeseci, odaziv je bio visok, oko 74%, što je više od 64% u 2019. godini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here