Home Vijesti Puhovski: Za demokraciju bi bilo dobro da SDP izgubi Rijeku, a Filipović...

Puhovski: Za demokraciju bi bilo dobro da SDP izgubi Rijeku, a Filipović je politički Drakula!

3251
0

O političkim previranjima i stanju u SDP-u uoči lokalnih izbora, a posebno nikad neizvjesnijih izbora u Rijeci razgovarali smo s političkim analitičarom Žarkom Puhovskim.

Hoće li događaji u stranci općenito i u zagrebačkom SDP-u naštetiti izgledima SDP-a i u Rijeci, ima li SDP ikakve šanse u Zagrebu?

Turbulencije u SDP-u (one vukovarske ne manje od zagrebačkih, čini mi se) nužno štete izbornim izgledima stranke, a posebice tamo gdje je stranka tradicionalno jaka. U Zagrebu očito SDP neće imati uvjerljivoga kandidata za gradonačelnika (Klisović naprosto nema temperament za takav posao, da se o ostalome i ne govori), u Rijeci se pojavio no-name kandidat, u Splitu, kao ni u Osijeku. stranka također nema jakoga kandidata, a lokalno je posvuda i organizacijski i programatski oslabljena.

Je li SDP u Rijeci uopće u poziciji favorita?

U Rijeci (kao i u Zagrebu) SDP ima, možda, šanse u vijeću/skupštini, ali gradonačelnička im pozicija nije baš izgledna, jer imaju preslabe kandidate, nejedinstvenu stranku, pa i neraščišćenu vezu s grijesima upravljačke prošlosti (Bandić je dovoljno dugo bio SDP-ov kandidat kojega su, a posebice Račan, njegovali da bi imali glavni grad u rukama).

Što za njih znači činjenica da im prema internim anketama kandidat u Rijeci ima dvostruko slabiji rejting od stranke i je li moguć pritisak na Filipovića da odustane od kandidature u korist nekog izglednijeg kandidata?

Filipović je, hoćeš-nećeš, neka vrst političkoga Drakule; ne može isisati dovoljno političkoga materijala iz ofucane stranke da pobijedi (pri čemu se, ne samo u Rijeci, zaboravlja da bi kandidat trebao prinositi stranci, a ne obrnuto). Moguće je pritisak, ali ne čini se da je rezervoar potencijalnih kandidata naročito bogat.

Što bi za SDP značio gubitak izbora u Rijeci nakon 30 godina?

Dugoročno, pa i srednjoročno, takva je promjena dobra za demokraciju, pa i demokratski orijentiranu stranku (čak i ako to ona nepoima). No, za Rijeku kao urbani organizam to ovisi o ishodu izbora, moguće je da taj ishod dovede i do posve negativnih posljedaka.

Kako ocjenjujete izjave aktualnog gradonačelnika Obersnela koji se potcjenjivački izrazio o kvaliteti do sada istaknutih kandidata iako su u igri i njegova dva sadašnja zamjenika.

Obersnel je, koliko čujem, naknadno, demantirao, ili, barem ublažio tu izjavu. No, bilo bi mu, možda, drago da se – barem naknadno – pokaže da bez njega ne ide. To je, u neku ruku ljudski razumljivo, no za stranku (a možda i za Rijeku) nije baš dobro.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here