Home Vijesti Pupovac drži presicu: Nije se smjelo dogoditi da Vučić ne može u...

Pupovac drži presicu: Nije se smjelo dogoditi da Vučić ne može u Jasenovac

289
0

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, koji je navodno vladi prenio informaciju da predsjednik Srbije Vučić namjerava danas stići u Jasenovac, održao je presicu.

“Do ovakve situacije i do ovakvog odlučivanja nije smjelo doći. Nije se smjelo dogoditi da predsjednik Srbije ne može doći u posjetu Jasenovcu. Nije se smjelo dogoditi da se traže alternativni način kako da se taj posjet osigura i prođe u redu. Postojala je u dva navrata komunikacija kad bi se to trebalo dogoditi, pa je odgođeno. Ovaj put nije bilo komunikacije, moj pokušaj za tu komunikaciju je propao. I to je ozbiljan problem.

Ovo nije mali povod. Ovo je osjetljivo pitanje, traumatično i bolno pitanje. Plašimo se da zbog ovoga ionako loši odnosi između Hrvatske i Srbije ionako mogu biti pogoršani”, govori Pupovac. Dodaje da bi komunikacija sad mogla biti još gora nego što je sada.

Kaže da ovo pokazuje odsustvo želje da se ovakve stvari ne događaju.

“Jasenovac je mjesto za iskazivanje pijeteta strašnom zločina i strašnom broju žrtava, gdje se gradi pomirenje, naročito između Hrvata i Srba, naročito nakon novih žrtava u ratovima 90-ih. Ovo što se dogodilo je posljedica nedovoljnog shvaćanja o tome što je Jasenovac, i nedovoljnog slušanja nas kad su u pitanju jasenovačke i sve druge žrtve.

Nadam se da nakon ovoga sve ono što je bilo posloženo kao iskorak u odnosima između Srbije u Hrvatske, u pravima manjina u Hrvatskoj i Srbiji neće biti potrgano. A slonova je mnogo. Pozivam sve da spriječe daljnju eskalaciju i da udahnu duboku prije nego što krenu u bilo koji verbalni ili politički korak koji može teško narušiti ionako narušene odnose i pozivam sve da se, u što kraćem mogućem roku, posvete komunikacije i da slušaju one koji su dobre vjere i volje.

Rat je podijelio Hrvate i Srbe, sad ih je nova svjetska konfrontacija dodatno podijelila. Trebalo bi učiniti sve da nitko ne bude politička žrta toga, posebno ne pripadnici manjina, posebno ne obični građani. Nadam se da će se pretpostavka da se posjeta, privatna ili ne, dogodi”, rekao je.

“Ovo za mene nije svakodnevna presica. Ja nisam jedan od onih političara koji mogu odgovarati na 150 pitanja, pogotovo na ovu temu. Zašto je ovdje izostala komunikacija, ne znam. Vidio sam rizike koje to nosi i izložio sam se, ne prvi put. I znam da ću i nakon ovoga biti predmet obijesnih napada nekih ljudi s ove i one strane. Ali tako je s onima koji se kreću između dvije vatre”, govori.

Podsjetimo, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić planirao je danas privatno posjetiti Jasenovac i Pakrac, no hrvatske vlasti neće mu dopustiti ulazak u zemlju.

Informaciju su pustili iz Plenkovićeve vlade. Izvori iz vlade rekli su da je Vučić kontaktirao predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca i rekao mu kako planira privatni posjet Jasenovcu, odnosno spomen-području na kojem se u vrijeme NDH nalazio ustaški koncentracijski logor u kojem su stradali brojni Srbi u Drugom svjetskom ratu.

Pozvao je Pupovca da mu se pridruži i rekao da, ako smatra da je potrebno, o njegovu posjetu obavijesti hrvatsku vladu, što je Pupovac i učinio, a u vladi su ostali konsternirani načinom na koji je srpski predsjednik planirao napraviti kaos u Hrvatskoj.

Bez službene obavijesti hrvatskim vlastima, bez koordinacije s veleposlanstvom, Vučić je htio prijeći granicu iz Bosne i Hercegovine, odnosno njezina entiteta Republike Srpske, i doći oko 11 sati u Jasenovac, a potom oko 14 sati i u Pakrac.

Previous articleVučić se obraća Srbima: Uzvratiti ćemo Hrvatskoj!
Next articleBill Gates želi spriječiti sljedeću pandemiju i tvrdi da je samo jedno rješenje!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here