Home Vijesti Putin prepustio dio ruskog teritorija Kini!

Putin prepustio dio ruskog teritorija Kini!

168
0
33979815
X

Zapadne prijestolnice zgrožene su novom diplomatskom inicijativom Vladimira Putina za strateško jačanje političke, ekonomske i vojne kooperacije s autokratskim režimima poput Kine, Vijetnama i Sjeverne Koreje.

Putin je najavio “međusobnu podršku” Rusije i Sjeverne Koreje “u slučaju agresije”, što je označilo prekid politike blokiranja razvoja nuklearnih kapaciteta u Sjevernoj Koreji.

Ekstremni Ustupci zbog Međunarodnih Sankcija

Međunarodne sankcije prisilile su Rusiju na traženje novih partnerstva, pa je spremna na povijesne ustupke koji su ranije bili nezamislivi.

Prema Nikkei Timesu, Rusija je spremna prepustiti dio svog teritorija uz rijeku Tumen Kini kako bi kineski brodovi mogli ploviti do Japanskog mora.

Rusija koristi termine poput “konstruktivnog dijaloga” i “ekonomskih interesa”, ali zapravo prodaje teritorij koji je Rusko carstvo preuzelo 1860. godine.

Kina i Sjeverna Koreja kao Partneri

Kina, koja godinama traži slobodni prolaz za brodove do Japanskog mora, vidi ovaj dogovor kao stvaranje specijalne ekonomske zone koja će potaći razvoj regije.

Sjeverna Koreja također sudjeluje kao partner u ovom dogovoru.

Promjena Ruske Politike prema Istoku

Prije invazije na Ukrajinu, Rusija nije bila spremna razgovarati o kineskim prijedlozima zbog straha od širenja kineskog utjecaja. Sada Putin nema izbora, pogotovo jer Kina i Sjeverna Koreja zatopljuju odnose.

“Govoreći za EuroAsian Times, geopolitički analitičar Shashank S Patel rekao je: ‘Rusko usvajanje politike ‘Okret prema istoku‘ 2022. i državni posjet predsjednika Putina Kini 2024. potvrdili su da će rijeka Tumena biti otvorena za Kinu u novoj eri njihovog strateškog partnerstva ‘bez ograničenja‘.”

Reakcije na Društvenim Mrežama

Na društvenim mrežama, pojednostavljuje se narativ o ekonomskoj kooperaciji u zoni rijeke Tumen kao vulgarnu prodaju teritorija Rusije Kinezima kako bi se namaknuo novac za uništavanje ukrajinskog otpora.

Ovaj potez izazvao je brojne reakcije, posebno u kontekstu geopolitičkih promjena i promjene dinamike moći u istočnoj Aziji.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here