Home Vijesti Rusija postaje nova Sjeverna Koreja: Putinov očajnički savez s Kim Jong Unom

Rusija postaje nova Sjeverna Koreja: Putinov očajnički savez s Kim Jong Unom

193
0
putin kim2

Ruski predsjednik Vladimir Putin započeo je dvodnevni posjet Sjevernoj Koreji, njegov prvi posjet toj zemlji od 2000. godine. Ovo je također prvi posjet stranog čelnika Pjongjangu od pandemije koronavirusa. U rujnu je sjevernokorejski diktator Kim Jong Un posjetio Rusiju, što je označilo početak bližih odnosa između dviju zemalja koje su inače izolirane unutar međunarodne zajednice. Sjeverna Koreja na ovaj način postaje ključan partner Rusije.

Početak bliskih odnosa

Posjet Vladimira Putina označava daljnje približavanje Rusije i Sjeverne Koreje. Kim Jong Un je ovaj odnos definirao kao “neraskidivi odnos suboraca”. Za Rusiju, nije u pitanju samo opskrba streljivom, već i šira podrška Sjeverne Koreje u sukobu Vladimira Putina protiv Zapada. Ovo partnerstvo dodatno komplicira američku politiku u Aziji, vrši pritisak na Južnu Koreju, glavnog saveznika zapadnih zemalja u regiji, i može ograničiti međunarodne odluke o izolaciji sjevernokorejskog režima.

Pripreme za paradu i novi sporazumi

Putinov posjet prati veliki broj ministara i visokih dužnosnika. Planirana je velika parada na središnjem trgu u Pjongjangu, a očekuje se i potpisivanje novih sporazuma koji će zamijeniti prethodne iz 1961., 2000. i 2001. godine. Ovo je prvi Putinov posjet Sjevernoj Koreji od 2000. godine, kada je susreo Kim Jong Ila, oca sadašnjeg vođe.

Promjene u odnosima nakon invazije na Ukrajinu: Sjeverna Koreja podržava Rusiju

Odnos između Rusije i Sjeverne Koreje radikalno se promijenio nakon ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine. Međunarodna izolacija Putinovog režima i prekid mnogih trgovinskih odnosa sa zapadnim zemljama približili su dvije nacije. Rusija se okrenula Sjevernoj Koreji u potrazi za novim izvorima oružja kako bi nadomjestila vlastite zalihe smanjene stalnom uporabom u ratu u Ukrajini i međunarodnim sankcijama.

Sjeverna Koreja je isporučila Rusiji ogromne količine oružja i municije

Prema južnokorejskim obavještajnim izvorima, Sjeverna Koreja je od rujna isporučila Rusiji 11.000 kontejnera oružja, uglavnom topničkog streljiva i raketnih bacača. U zamjenu, Sjeverna Koreja dobiva pomoć, gorivo i tehnološku potporu. Iako su obje zemlje poricale ove razmjene, mnogi stručnjaci vjeruju da Rusija pomaže Sjevernoj Koreji u razvoju vojne tehnologije, uključujući nuklearne podmornice, interkontinentalne balističke rakete i hipersonične rakete.

Političke posljedice i međunarodne tenzije

Ovaj odnos ima značajne političke posljedice. Glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost, John Kirby, izrazio je zabrinutost zbog produbljivanja odnosa između dviju zemalja. Ruska podrška Sjevernoj Koreji dolazi usred rastućih napetosti između Sjedinjenih Država i Kine u jugoistočnoj Aziji i između dviju Koreja u demilitariziranoj graničnoj zoni.

Utjecaj na međunarodne sankcije

Prvi učinak bližih odnosa bio je prekid kontrole primjene međunarodnih sankcija koje je UN nametnuo Sjevernoj Koreji. Mandat skupini stručnjaka koja je istraživala kršenja sankcija nije obnovljen zbog ruskog veta u Vijeću sigurnosti. Ovaj savez mogao bi dovesti do sličnih veta na odluke o Sjevernoj Koreji, što bi moglo pogodovati vanjskoj politici Kine.

Sjeverna Koreja nema puno toga za ponuditi

Čini se da je nova faza odnosa između Rusije i Sjeverne Koreje trajna sve dok traje rat u Ukrajini. Međutim, stručnjaci smatraju da nema čvrste temelje. Sjeverna Koreja ima ograničenu ponudu, a Rusija bi mogla biti zainteresirana za ponovno uspostavljanje gospodarskih veza s Južnom Korejom, koja je prije rata bila njezino peto najveće izvozno tržište.

Ruski poslodavci zapošljavaju Sjevernokorejce

Trenutni sporazum podržava Putinovu ideju o postojanju alternativnog modela suprotnog zapadnim demokracijama. Za Sjevernu Koreju, novi trgovinski odnosi pomažu u stabilizaciji gospodarstva i izlasku iz potpune izolacije. Ruski turisti prvi su posjetili zemlju nakon pandemije, a ruske turističke agencije organiziraju obilaske. Također, ruski poslodavci zapošljavaju Sjevernokorejce, čije doznake predstavljaju važan izvor strane valute za Sjevernu Koreju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here