Home Vijesti Putinov saveznik upozorio NATO na nuklearni rat ako Rusija bude poražena u...

Putinov saveznik upozorio NATO na nuklearni rat ako Rusija bude poražena u Ukrajini

70
0

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev upozorio je u četvrtak NATO da bi poraz Rusije u Ukrajini mogao izazvati nuklearni rat, dok je poglavar Ruske pravoslavne crkve rekao da će doći kraj svijeta ako Zapad pokuša uništiti Rusiju.

Takva apokaliptična retorika ima za cilj odvratiti vojni savez NATO predvođen SAD-om od još većeg uključivanja u rat, uoči sastanka ukrajinskih saveznika na kojem će se raspravljati o slanju više oružja Kijevu.

“Poraz nuklearne sile u konvencionalnom ratu može izazvati nuklearni rat”, rekao je bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, koji služi kao zamjenik predsjedavajućeg moćnog Putinovog vijeća za sigurnost, u objavi na Telegramu.

“Nuklearne sile nikada nisu izgubile velike sukobe o kojima ovisi njihova sudbina”, rekao je Medvedev, koji je bio predsjednik od 2008. do 2012. godine.

Imajući sličan ton u onome što je opisao kao tjeskobno vrijeme za zemlju, poglavar Ruske pravoslavne crkve rekao je u propovijedi za Bogojavljenje da bi pokušaj uništenja Rusije značio kraj svijeta.

Medvedev je rekao da bi čelnici NATO-a i drugih obrambenih snaga, koji bi se u petak trebali sastati u zračnoj bazi Ramstein u Njemačkoj kako bi razgovarali o strategiji i podršci pokušaju Zapada da porazi Rusiju u Ukrajini, trebali razmisliti o rizicima svoje politike.

Putin rusku “specijalnu vojnu operaciju” u Ukrajini opisuje kao egzistencijalnu bitku s agresivnim i arogantnim Zapadom, te je rekao da će Rusija upotrijebiti sva raspoloživa sredstva kako bi zaštitila sebe i svoj narod.

‘ALARMANTNO VRIJEME’
Šef Kremlja je posljednjih mjeseci nastojao pripremiti Ruse za mnogo težu bitku, obećavajući konačnu pobjedu u ratu za koji čelnici Zapada kažu da mu nikada neće dopustiti da pobijedi.

Sjedinjene Države zanijekale su ruske tvrdnje da žele uništiti Rusiju, dok je predsjednik Joe Biden upozorio da bi sukob između Rusije i NATO-a mogao izazvati Treći svjetski rat.

Ali glavni Putinovi saveznici kažu da deseci milijardi dolara vrijedne američke i europske vojne pomoći Ukrajini pokazuju da je Rusija sada u sukobu sa samim NATO-om – hladnoratovskom noćnom morom i sovjetskih i zapadnih čelnika.

Patrijarh Kiril, poglavar Ruske pravoslavne crkve, rekao je u propovijedi: “Molimo se Gospodinu da urazumi luđake i pomogne im da shvate da će svaka želja za uništenjem Rusije značiti kraj svijeta.”

“Danas je alarmantno vrijeme”, prenijela ga je državna novinska agencija RIA. Ali vjerujemo da Gospod neće ostaviti rusku zemlju.

Putinov ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je novinarima u Minsku da će Rusija učiniti sve kako bi se čelnici NATO-a i Europske unije “otrijeznili” što je prije moguće.

Nadam se da će do otrežnjenja doći”, rekao je Lavrov. Učinit ćemo sve da se naše kolege iz NATO-a i Europske unije što prije otrijezne.

NUKLEARNA DOKTRINA
Ruska invazija Ukrajine 24. veljače pokrenula je jedan od najsmrtonosnijih europskih sukoba od Drugog svjetskog rata i najveći sukob između Moskve i Zapada od Kubanske raketne krize 1962. godine.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici osudili su rusku invaziju na Ukrajinu kao imperijalno otimanje zemlje, dok je Ukrajina obećala da će se boriti dok i posljednji ruski vojnik ne bude izbačen s njezina teritorija.

Otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, Medvedev je opetovano ukazivao na prijetnju nuklearnim ratom, ali njegovo sadašnje priznanje mogućnosti poraza Rusije ukazuje na razinu zabrinutosti Moskve zbog povećanih zapadnih isporuka oružja Ukrajini.

Rusija i Sjedinjene Države, daleko najveće nuklearne sile, drže oko 90% svjetskih nuklearnih bojevih glava.

Upitan znače li Medvedevljeve izjave da Rusija eskalira krizu na novu razinu, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je: “Ne, to apsolutno ne znači tako.”

Rekao je da su Medvedevljeve izjave u potpunosti u skladu s ruskom nuklearnom doktrinom koja dopušta nuklearni napad nakon “agresije na Rusku Federaciju konvencionalnim oružjem kada je ugrožena sama opstojnost države”. (reuters)

Previous articleVIDEO: Ronaldo zabio dva gola u prvom dijelu debija u S.Arabiji. Ramos mu poklonio drugi
Next articleHrvatska u dramatičnoj utakmici remizirala s Dancima i ostala u igri za četvrtfinale!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here