Home Vijesti Putinovoj marioneti najviše glasova u Slovačkoj, hoće li imati dovoljno za sastavljanje...

Putinovoj marioneti najviše glasova u Slovačkoj, hoće li imati dovoljno za sastavljanje Vlade?

193
0

Bivši premijer Slovačke, Robert Fico, pobijedio je svojeg progresivnog suparnika na parlamentarnim izborima nakon kampanje za prekid vojne pomoći Ukrajini, no trebat će pridobiti saveznike kako bi formirao sljedeću vladu, pokazuju gotovo potpuni rezultati izbora objavljeni u nedjelju.

S 98% izvješća iz biračkih okruga u subotnjim izborima, stranka SMER-SSD Roberta Fica vodila je s 23,37% glasova. Liberalna stranka Progressive Slovakia (PS) slijedila je s 16,86%, a stranka HLAS (Glas), koja bi mogla postati ključna za formiranje sljedeće vlade, bila je treća s 15,03%.

Bivši Ficov kolega i lider stranke HLAS, Peter Pellegrini, ostavio je otvorene opcije za buduće koalicije.

Vlada pod vodstvom Fica i njegove stranke SMER-SSD vodila Slovačku prema Mađarskoj u osporavanju konsenzusa Europske unije o podršci Ukrajini u suprotstavljanju ruskom invazijom.

To bi također signaliziralo daljnji pomak u regiji protiv političkog liberalizma, što bi se moglo ojačati ako konzervativna stranka PiS pobijedi na izborima u Poljskoj kasnije ovog mjeseca.

Stranka SMER-SSD je nacionalistička i društveno konzervativna, kritizira socijalni liberalizam, za koji tvrdi da je nametnut iz Bruxellesa. PS je liberalna u pogledu zelenih politika, prava LGBT osoba, dublje integracije u Europu i ljudskih prava.

“Želimo sve procijeniti, pa ćemo čekati konačno prebrojavanje”, rekao je Robert Kalinak, kandidat SMER-SSD-a i dugogodišnji saveznik Fica, dodavši da će stranka komentirati potpune rezultate kasnije u nedjelju.

Izlazne ankete su favorizirale PS, ali rezultati su išli u korist Fica, otvarajući mogućnost da će možda osvojiti četvrti mandat kao premijer nakon što je vodio vlade u razdobljima od 2006. do 2010. i od 2012. do 2018. godine.

Očekuje se da će relativni pobjednik dobiti mandat od predsjednice Zuzane Čaputove za vođenje pregovora o formiranju parlamentarne većine i, ako uspije, vlade.

Fico bi se mogao udružiti s HLAS-om, koji se odvojio od SMER-SSD-a 2020. godine, i nacionalističkom Slovačkom nacionalističkom strankom Republika koja je osvojila 5,68%.

“Raspodjela mandata potvrđuje HLAS kao stranku bez koje se ne može sastaviti normalno funkcionalna koalicija vlade”, rekao je Pellegrini kad su većinom bili poznati rezultati. “Ako me pitate preferiramo li bilo koju kombinaciju ili koaliciju, moj odgovor je – nimalo.”

PS je zagovarao održavanje snažnu podrške Slovačke za Ukrajinu i vjerojatno bi slijedio liberalnu liniju unutar EU u pitanjima poput zelenih politika i prava LGBT osoba.

Lider stranke, Michal Šimečka, nije odustao od nade da može formirati sljedeću vladu, ovisno o tome kako će se manji saveznici na kraju postaviti.

“Cilj nam je da Slovačka nakon ovih izbora ima stabilnu proeuropsku vladu koja će se brinuti o vladavini prava i koja će početi rješavati i ulagati u ključna područja za našu budućnost”, rekao je Šimečka, bivši novinar i diplomant Oxforda, govoreći pred svojim pristašama.

Svaka koalicija koju bi PS potencijalno mogao formirati vjerojatno bi trebala uključivati HLAS i više desničarskih ili društveno konzervativnih stranaka, što bi oslabilo njezinu društveno progresivnu i europsku integracijsku orijentaciju.

Nadolazeća vlada u državi s 5,5 milijuna stanovnika preuzet će proračunski deficit koji se predviđa kao najviši u eurozoni.

Fico se uspinjao na nezadovoljstvu među posvađanom središnjom koalicijskom vlašću, koja se srušila prošle godine, što je izazvalo izbore šest mjeseci ranije. Tijekom kampanje naglasio je zabrinutost zbog porasta broja migranata koji prolaze kroz Slovačku prema Zapadnoj Europi.

Ficove stavove odražavaju tradicionalno topli osjećaji prema Rusiji među mnogim Slovacima, koji su dobili na snazi na društvenim mrežama od početka rata u Ukrajini.

Također je obećao prekinuti vojnu opskrbu Ukrajine.

Previous articleMarca: Nešto se događa s Modrićem
Next articleOvako je Torcida uoči derbija proslavila 100.000 članova Hajduka

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here