Home Vijesti Raste utjecaj Rusije u Srbiji: “Koriste Srbiju za izbjegavanje sankcija”

Raste utjecaj Rusije u Srbiji: “Koriste Srbiju za izbjegavanje sankcija”

152
0

Raskošno ukrašen glavni ulaz srpske zgrade parlamenta u baroknom stilu bio je jedva vidljiv iza gomile prosvjedničkih šatora i improvizirane pozornice ukrašene reklamnim panoima.

Na jednom od jumbo plakata nalazilo se lice ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova uz natpis “najvećem svetskom diplomati”.

“Mi smo isti ljudi”, veselo je odgovorila jedna od prosvjednica, nasmijana žena u 40-ima, na pitanje o razlozima zašto podržava Rusiju i Lavrova.

“I Rusi vuku korijene odavde, s ovih prostora. Mi smo iste vjere. Nikada nismo međusobno ratovali. Uvijek smo pomagali jedni drugima”, dodao je prosvjednik Paolo Pajić, koji se dobrovoljno javio u ime grupe koja je od početka ove godine okupirala trg i pozivala na ostavku srbijanskog parlamenta.

Invazija na Ukrajinu bacila je u središte pozornosti tradicionalno bliske veze između Srbije i Rusije dok balkanska država nastoji izbjeći otuđenje Moskve i istovremeno udovoljava ruskim tvrtkama – uključujući tehnološkom gigantu Yandex – koje bježi od ekonomske krize i ratom povezanih poremećaja kod kuće.

Sve veći broj Rusa i ruskih tvrtki nastanjuje se u Srbiji od početka rata u Ukrajini u veljači, prema javno dostupnim podacima i stručnjacima koji su razgovarali s The Moscow Timesom.

Ruski državljani registrirali su preko 1000 tvrtki u Srbiji od početka invazije, navodi se u lipanjskom izvješću srbijanske televizijske mreže Nova S. Većina tih tvrtki radi u IT sektoru i Rusima omogućuje brzu legalizaciju boravka u Srbiji, gdje ograničeni su na 30-dnevni boravak bez vize.

“Moja tvrtka je upravo sve preselila ovamo, pa nisam ni razmišljao o tome”, rekao je Anton, 24-godišnji IT stručnjak iz Moskve koji se u travnju preselio u Beograd.

“Nisam očekivao da će Srbija biti tako cool zemlja i da su Srbi tako dobri ljudi. Ne radi se samo o tome da vole Ruse onoliko koliko ih vole, oni su samo ljubazni i otvoreni”, rekao je Anton, koji je odbio dati svoje prezime iz sigurnosnih razloga, za The Moscow Times.

Iako nema dostupnih službenih podataka o ruskoj migraciji, do 50.000 Rusa nastanilo se u zemlji od veljače, prema izvješću njemačkog medija Deutsche Welle ranije ovog mjeseca.

Podrška Rusiji ostaje visoka u Srbiji šest mjeseci nakon početka rata u Ukrajini.

Anketa javnog mnijenja koju je proveo Istraživački centar Demostat u lipnju pokazala je da je ruski predsjednik Vladimir Putin najpopularniji strani političar u Srbiji, a više od 50% Srba vjeruje da je zapadni vojni savez NATO odgovoran za događaje u Ukrajini.

Jedan od razloga zašto je Srbija posebno privlačna za preseljenje Rusa je taj što se Srbija nije uvela sankcije Srbiji, poput većine zapadnih zemalja.

U rijetkom posjetu europskog dužnosnika, srbijanski ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin prošli mjesec se sastao s Lavrovom u Moskvi. Istaknuo je ruskom kolegi da je Srbija jedina zemlja u Europi koja nije uvela sankcije i izbjegla “antirusku histeriju”.

Prebacivanjem poslovanja u Srbiji, ruske tvrtke ne samo da zadržavaju pristup europskim tržištima i europskim tvrtkama, već se također mogu lako vratiti u Rusiju kada je to potrebno.

Za razliku od drugih europskih zemalja koje su zatvorile svoj zračni prostor za Rusiju, letovi za Moskvu i dalje redovito polijeću iz beogradske zračne luke.

“U suštini, oni koriste Srbiju za izbjegavanje sankcija”, rekla je za The Moscow Times Ivana Stradner, savjetnica u Zakladi za obranu demokracija sa sjedištem u Washingtonu.

Jedan od najistaknutijih ruskih dolazaka u Srbiju je IT div Yandex, koji je ranije ovog ljeta otvorio novi ured za 700 zaposlenika u središnjem beogradskom naselju Dorćol.

“Ured u Srbiji… podržat će kontinuirani razvoj brojnih Yandexovih međunarodnih usluga, uključujući taksi i dostavu, koje već rade u Srbiji”, rekla je Yandexova press služba u odgovoru na pitanja The Moscow Timesa.

U živahnim ulicama Dorćola nalazi se i ruska državna novinska agencija Sputnjik, koja nastavlja raditi u Beogradu unatoč tome što je zabranjena u EU.

Glavna urednica beogradskog dopisništva Sputnjika Ljubinka Milinčić prošlog je mjeseca izjavila da će se toj kući uskoro u gradu pridružiti ruski državni međunarodni emiter RT, koji je bio prisiljen prekinuti rad u SAD-u i EU nakon ruske invazije.

Ni Milinčić ni press služba RT-a nisu odgovorili na pitanja The Moscow Timesa o planovima Sputnjika i RT-a za širenje u Srbiji.

Iako je malo vjerojatno da će dolazak RT-a značajno promijeniti medijski krajolik u Srbiji, njegova prisutnost u zemlji bila bi simbolična, smatra Engjellushe Morina, viša politička suradnica pri Europskom vijeću za vanjske odnose.

“Malo mi je čudno da Srbija to dopušta, pogotovo sada kada postoji veliki pritisak na Srbiju u vezi s ‘opredjeljenjem’ [između Rusije i EU]”, tvrdi Morina.

Već znatan utjecaj Rusije na lokalni medijski krajolik postao je očit prošlog mjeseca usred napetosti u bivšoj srpskoj pokrajini Kosovu.

“Dezinformacije na društvenim mrežama pomalo su podivljale”, rekla je Morina o izvještavanju o incidentu koji je bio usredotočen na spor oko kosovskih propisa o registarskim tablicama. “Puno toga dolazi iz različitih izvora povezanih s ruskom propagandom.”

Konkretno, čini se da veliki dio izvještavanja o incidentu na Kosovu na ruskom jeziku promiče mogućnost “novog balkanskog rata”.

“Ono što je novo je način na koji Rusija to pojačava”, rekao je Stradner iz Zaklade za obranu demokracija. “Oni najavljuju [svijetu] vijest o novom ratu.”

Kao i drugi analitičari, Stradner je sugerirala da će Kremlj vjerojatno nastaviti pokušavati koristiti svoje uporište u Srbiji za poticanje nestabilnosti i odvraćanje pažnje zapadnih političara od Ukrajine.

“Moramo obratiti pozornost na informacijski prostor jer Rusija definitivno postavlja informacijske podloge za daljnje nemire”, rekla je Stradner.

Na trgu u centru Beograda nije bilo takvih bojazni.

Na pitanje o ruskoj invaziji na Ukrajinu, prosvjednik Pajić osvrnuo se na pozitivne učinke rata.

“Ovo je priča o oslobođenju cijelog čovječanstva” – tvrdi Pajić.

Previous articleLakše se ozlijedio vozeći romobil bez kacige i alkoholiziran
Next articleMladić skočio s vijadukta iznad Crikvenice!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here