Vijesti

Razmjenom iskustava i suradnjom u provođenju dobrih projekata do rezultata

Razmjenom iskustava i suradnjom u provođenju dobrih projekata do rezultata

Press - RijekaS ciljem razmjene iskustava u provođenju projekata u jedinicama lokalne i regionalne samouprave u Rijeci je održan peti u nizu susreta župana Varaždinske županije Predraga Štromara, župana Međimurske županije Matije Posavca, župana Istarske županije Valtera Flege i zamjenika župana Primorsko-goranske županije Marka Borasa Mandića.
Suradnja četiri županije na najvišoj razini pokazuje da u Hrvatskoj postoje regije koje vlastitim znanjem i zalaganjem mogu ostvariti iznadprosječne rezultate, poručio je domaćin susreta, predsjednik Županijske organizacije HNS-a Primorsko-goranske županije i zamjenik primorsko-goranskog župana Marko Boras Mandić na konferenciji za medije simboličnog naziva „Bolja Hrvatska“ održanoj nakon sastanka. „Sva naša iskustva želimo prenijeti i po čitavoj Hrvatskoj jer mislimo da tako možemo biti bolja Hrvatska. Primjeri koje ćete čuti u nastavku su konkretni projekti koji se provode ili će se provoditi u našim županijama. Između ostalog,ovo je svakako i stranačka priča koja pokazuje odličnu suradnju između HNS-a i IDS-a. Politika mora biti servis građanima i naši zajednički ciljevi su povećati standard građana“, istaknuo je Boras Mandić.
Predsjednik Županijske organizacije HNS-a Varaždinske županije i varaždinski župan Predrag Štromar osvrnuo se na dva konkretna projekta.„Projekt besplatnih udžbenika za sve osnovnoškolce u Varaždinskoj županiji jedinstven je model u Hrvatskoj, u kojem kroz razmjenu udžbenika i djelomičan dokup ne trebaju velika financijska sredstva. Kao što smo bili pokretači projekata besplatnog prijevoza srednjoškolaca i izgradnje škola po modelu JPP-a, koje je preuzela i središnja država, tako se nadam da će i ovaj projekt biti prepoznat od strane Ministarstva obrazovanja. Siguran sam da u okviru 50 milijuna kuna možemo taj projekt provesti u čitavoj državi, i mi ćemo zajedno inzistirati da u tome i uspijemo“, poručio je Štromar. Kao drugu stvar već stavljenu u proceduru, naveo je prijedlog promjene Zakona o upravljanju nekretninama, za kojeg očekuje da bi trebao biti prihvaćen u jesenskom zasjedanju Sabora. „Želimo da država ustupi sve svoje nekretnine koje ne koristi lokalnoj samoupravi i da se one stave u funkciju gospodarskog razvoja. Drago mi je da se na ovaj način sastajemo, a ove konkretne stvari koje smo čuli pokazuju nam da moramo ići u tom smjeru i da zajedno možemo graditi bolju Hrvatsku“, zaključio je.
Predsjednik Županijske organizacije HNS-a Međimurske županije i međimurski župan Matija Posavec naglasio je da mu je drago što se susret održao usred turističke sezone, što ulijeva i dodatni optimizam koji je izražen u posljednje vrijeme i kroz statističke pokazatelje gospodarskog rasta.„Projekti koji su zajednički u našim županijama prvenstveno se odnose na obrazovanje i tu imamo što pokazati. U Međimurskoj županiji još dodatno ulažemo kroz stipendije studentima, prijevoz srednjoškolaca, asistente u nastavi te besplatne udžbenike za osnovnoškolce. Drugi dio odnosi se na gospodarstvo, gdje smo neke stvari kopirali od drugih, a posebno od Istarske županije. Investitorima omogućujemo praćenje kroz čitavu investiciju od početka do kraja, s posebnim naglaskom na povećanje zaposlenosti“, rekao je Posavec.
Istarski župan i član Predsjedništva IDS-a Valter Flego posebno je istaknuo potrebu decentralizacije. „Ako me pitaju bi li radili bolje u regionalnoj i lokanoj samoupravi, ukoliko bi imali više ovlasti, s punom sigurnošću bih vam odgovorio da bi. Puno je primjera gdje se to može konkretno vidjeti, a u Istri je najbolji primjer za to legalizacija objekata. Mi smo u samom vrhu u odrađivanja tog posla i to dokazuje da možemo neke stvari raditi brže i efikasnije. Imamo i mjerljive brojke u smanjenju nezaposlenosti, koja je u posljednje dvije godine smanjena za 32 posto i trenutno smo na stopi od 5,6 posto nezaposlenih. Uspješnost se vidi i u provođenje EU projekata u ukupnom iznosu od 40 milijuna eura. Iskustvo i projekte koje smo preuzeli od ovih županija su brojni, a istaknuo bih svakako izgradnju četiri škole po modelu javno-privatnog partnerstva koje će uskoro krenuti, a u Varaždinskoj županiji su realizirane kroz taj model“, izjavio je Flego.
Nakon konferencije upriličen je posjet Sveučilišnom kampusu u Rijeci, gdje je domaćin bio rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin. U obilasku kampusa ukratko ih je upoznao s radom Sveučilišta, razvojnim projektima, a posebno je naglasio odličnu suradnju s Međimurskim veleučilištem. Župani i dožupan potom su i ručali u studentskom restoranu.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vijesti

More in Vijesti

Vedrana Spadoni osniva udrugu Primorski Hrvat

spDecember 13, 2018

Komadini proračun podržali Knežević i Živi zid, Most za trgovinu optužio i HDZ!

spDecember 13, 2018

Obilan snijeg stiže u Gorski kotar, biti će ga i na Kvarneru!

spDecember 12, 2018

Počeli radovi na sustavu za zasnježenje na Platku

spDecember 12, 2018

Bišćanu odbijena žalba na presudu za lomljenje nosa taksisti

spDecember 12, 2018

Odbor za kulturu nije prihvatio prijedlog proračuna za 2019. godinu

spDecember 12, 2018

Grad Rijeka i Vlada RH potpisali ugovore o financiranju projekta Europske prijestolnice kulture

spDecember 11, 2018

Utvrđene konačne rang liste stipendista Grada Rijeke

spDecember 11, 2018

U Listi za Rijeku predstavljen projekt multimedijalne knjižnice za djecu s teškoćama u razvoju

spDecember 11, 2018

Copyright © 2017 Rijeka danas.