Home Vijesti Razmjenom iskustava i suradnjom u provođenju dobrih projekata do rezultata

Razmjenom iskustava i suradnjom u provođenju dobrih projekata do rezultata

4302
0

Press - RijekaS ciljem razmjene iskustava u provođenju projekata u jedinicama lokalne i regionalne samouprave u Rijeci je održan peti u nizu susreta župana Varaždinske županije Predraga Štromara, župana Međimurske županije Matije Posavca, župana Istarske županije Valtera Flege i zamjenika župana Primorsko-goranske županije Marka Borasa Mandića.
Suradnja četiri županije na najvišoj razini pokazuje da u Hrvatskoj postoje regije koje vlastitim znanjem i zalaganjem mogu ostvariti iznadprosječne rezultate, poručio je domaćin susreta, predsjednik Županijske organizacije HNS-a Primorsko-goranske županije i zamjenik primorsko-goranskog župana Marko Boras Mandić na konferenciji za medije simboličnog naziva „Bolja Hrvatska“ održanoj nakon sastanka. „Sva naša iskustva želimo prenijeti i po čitavoj Hrvatskoj jer mislimo da tako možemo biti bolja Hrvatska. Primjeri koje ćete čuti u nastavku su konkretni projekti koji se provode ili će se provoditi u našim županijama. Između ostalog,ovo je svakako i stranačka priča koja pokazuje odličnu suradnju između HNS-a i IDS-a. Politika mora biti servis građanima i naši zajednički ciljevi su povećati standard građana“, istaknuo je Boras Mandić.
Predsjednik Županijske organizacije HNS-a Varaždinske županije i varaždinski župan Predrag Štromar osvrnuo se na dva konkretna projekta.„Projekt besplatnih udžbenika za sve osnovnoškolce u Varaždinskoj županiji jedinstven je model u Hrvatskoj, u kojem kroz razmjenu udžbenika i djelomičan dokup ne trebaju velika financijska sredstva. Kao što smo bili pokretači projekata besplatnog prijevoza srednjoškolaca i izgradnje škola po modelu JPP-a, koje je preuzela i središnja država, tako se nadam da će i ovaj projekt biti prepoznat od strane Ministarstva obrazovanja. Siguran sam da u okviru 50 milijuna kuna možemo taj projekt provesti u čitavoj državi, i mi ćemo zajedno inzistirati da u tome i uspijemo“, poručio je Štromar. Kao drugu stvar već stavljenu u proceduru, naveo je prijedlog promjene Zakona o upravljanju nekretninama, za kojeg očekuje da bi trebao biti prihvaćen u jesenskom zasjedanju Sabora. „Želimo da država ustupi sve svoje nekretnine koje ne koristi lokalnoj samoupravi i da se one stave u funkciju gospodarskog razvoja. Drago mi je da se na ovaj način sastajemo, a ove konkretne stvari koje smo čuli pokazuju nam da moramo ići u tom smjeru i da zajedno možemo graditi bolju Hrvatsku“, zaključio je.
Predsjednik Županijske organizacije HNS-a Međimurske županije i međimurski župan Matija Posavec naglasio je da mu je drago što se susret održao usred turističke sezone, što ulijeva i dodatni optimizam koji je izražen u posljednje vrijeme i kroz statističke pokazatelje gospodarskog rasta.„Projekti koji su zajednički u našim županijama prvenstveno se odnose na obrazovanje i tu imamo što pokazati. U Međimurskoj županiji još dodatno ulažemo kroz stipendije studentima, prijevoz srednjoškolaca, asistente u nastavi te besplatne udžbenike za osnovnoškolce. Drugi dio odnosi se na gospodarstvo, gdje smo neke stvari kopirali od drugih, a posebno od Istarske županije. Investitorima omogućujemo praćenje kroz čitavu investiciju od početka do kraja, s posebnim naglaskom na povećanje zaposlenosti“, rekao je Posavec.
Istarski župan i član Predsjedništva IDS-a Valter Flego posebno je istaknuo potrebu decentralizacije. „Ako me pitaju bi li radili bolje u regionalnoj i lokanoj samoupravi, ukoliko bi imali više ovlasti, s punom sigurnošću bih vam odgovorio da bi. Puno je primjera gdje se to može konkretno vidjeti, a u Istri je najbolji primjer za to legalizacija objekata. Mi smo u samom vrhu u odrađivanja tog posla i to dokazuje da možemo neke stvari raditi brže i efikasnije. Imamo i mjerljive brojke u smanjenju nezaposlenosti, koja je u posljednje dvije godine smanjena za 32 posto i trenutno smo na stopi od 5,6 posto nezaposlenih. Uspješnost se vidi i u provođenje EU projekata u ukupnom iznosu od 40 milijuna eura. Iskustvo i projekte koje smo preuzeli od ovih županija su brojni, a istaknuo bih svakako izgradnju četiri škole po modelu javno-privatnog partnerstva koje će uskoro krenuti, a u Varaždinskoj županiji su realizirane kroz taj model“, izjavio je Flego.
Nakon konferencije upriličen je posjet Sveučilišnom kampusu u Rijeci, gdje je domaćin bio rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin. U obilasku kampusa ukratko ih je upoznao s radom Sveučilišta, razvojnim projektima, a posebno je naglasio odličnu suradnju s Međimurskim veleučilištem. Župani i dožupan potom su i ručali u studentskom restoranu.

Previous articleFOTO: Lovranska fešta za porinuće u novu sezonu
Next articleMinistar Lorencin s malim i mikro poduzetnicima u Malinskoj

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here