Home Vijesti Regionalisti u Vojvodini i Rijeci dijele slične prepreke

Regionalisti u Vojvodini i Rijeci dijele slične prepreke

1289
0

Nedavni posjet podmlatka Liste za Rijeku – Mladi autonomisti u Vojvodini je prošao u znaku uspostave prijateljskih odnosa i početka suradnje između dviju stranaka koje dijele slične izazove i probleme, istaknuto je na današnjoj press konferenciji na kojoj su govorili čelnici te organizacije Livio Defranza i Dario Kos. Naime, Liga Socijaldemokrata Vojvodine pokušava poput Liste za Rijeku ostvariti što veću decentralizaciju i autonomiju za vlastitu regiju čemu se suprotstavljaju centralističke stranke, prvenstveno Srpskoj napredna stranka i Demokratska stranka. Protivljenje dviju najvećih stranaka pravoj decentralizaciji uvelike podsjeća na modele “decentralizacije” koje nude HDZ i SDP uoči svakih izbora, istaknuli su Defranza i Kos.


Na slici: Sandi Basić (predsjedništvo LISTE-RI), Dario Kos i Livio Defranza ( MA LISTA-RI), Maja Sedlarević (potpredsjednica Skupštine Vojvodine), Aleksandra Jerkov (zastupnica LSV u srpskom parlamentu)

– Centralističke stranke uglavnom dijele i slične metode kada je u pitanju skretanje pozornosti s bitnih tema kao što su zapošljavanje, ekonomska politika itd…Primjerice, trenutni lajt motiv u srpskom parlamentu je pitanje Kosova, jednako kao što se naša domaća scena bavi Drugim svjetskim ratom, poderanim zastavama, a ne realnim problemima koji muče zemlju, rekao je Defranza.

Predstavnici Liste za Rijeku su iskoristili priliku da pozovu čelnike Lige Socijaldemokrata Vojvodine na konferenciju o poreznim autonomijama koju Lista za Rijeku namjerava organizirati krajem studenog i na kojoj bi sudjelovali europarlamentarci iz EFA-e (European Free Alliance).

Razgovori su vođeni i oko mogućem pristupanja LSV-a europskoj asocijaciju regionalističkih i autonomističkih stranaka Europe EFA-i. Lista za Rijeku je od ove godine punopravni član te asocijacije ali je još uvijek jedina stranka s područja bivše Jugoslavije koja pripada toj organizaciji, što dovoljno govori o zatvorenosti i zaostalosti domaće regionalističke scene za ostatkom Europe. LSV je pokazala interes za tu organizaciju i postoji mogućnost da započne s procesom pridruživanja još ove godine.

Lista za Rijeku zajedno sa svojim aktivnim podmlatkom nastavlja s međunarodnim aktivnostima kako bi nastavila kreirati mrežu prijateljskih regionalističkih i autonomističkih stranaka u riječkom okruženju i Europi, zaključeno je na pressici.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here