Home Tehnologija Riječani osmislili aplikaciju ‘Recikliraj’!

Riječani osmislili aplikaciju ‘Recikliraj’!

2306
0
1setdec-rec-web_08c0gh08c0gh000000
Preko aplikacije možete saznati koje vrste otpada se mogu reciklirati i gdje je najbliže reciklažno dvorište te vam omogućava prijavljivanje ilegalnih odlagališta

Recikliraj! je mobilna aplikacija namijenjena svima koji žele pridonijeti očuvanju prirode, a osmislili su je Nina Jurčić (24) i Borna Beaković (24), rođeni Porečan koji živi u Rijeci. Preko aplikacije možete saznati koje vrste otpada se mogu reciklirati i na koji način, gdje je najbliže reciklažno dvorište te vam omogućava prijavljivanje ilegalnih odlagališta otpada i lokacija koje korisnik smatra da bi se trebale očistiti. Također je moguće organizirati vlastitu zelenu akciju čišćenja služeći se podacima o onečišćenim lokacijama, a na akciju možete pozvati i svoje prijatelje, piše 24sata.

– Većina ljudi kada naiđe na smeće u prirodi ne poduzme ništa i samo nastavi dalje kao da se to njih ne tiče. Želimo da se to promijeni. Putem naše aplikacije omogućujemo da se prijavi, fotografira i opiše zatečeno stanje kako bi dokumentirali onečišćenu lokaciju da bi se zatim na tom mjestu mogle organizirati akcije čišćenja. Nadamo se da ideja nije bila previše optimistična i da će se ta opcija pokazati korisnom – objašnjava Nina.

Osim prijave smeća, korisnici mogu saznati koju vrstu otpada mogu reciklirati, gdje i kako.

Ovo je prva takva aplikacija u Hrvatskoj, iako na internetu postoje podaci o recikliranju i odlaganju otpada, oni vrlo su raspršeni i teško je odmah pronaći informaciju koja je čovjeku u tom trenutku potrebna. Aplikacija je aktivna oko dva tjedna, trenutno je dostupna za iPhone, no ekipa radi na razvoju Android verzije.

– U idućoj verziji omogućit ćemo našim korisnicima besplatnu narudžbu odvoza različitih vrsta otpada, na primjer EE, krupnog otpada, starog papira. Proširit ćemo bazu informacija i konkretnih kontakata. Primjerice, kada korisnik bude tražio kako zbrinuti jestivo otpadno ulje, moći će pronaći i popis tvrtki koje se bave zbrinjavanjem i odvozom te vrste otpada, njihove kontakte, radno vrijeme – objašnjavaju u Recikliraj! Timu.

Aplikacija je besplatna, a kažu njezini tvorci, zauvijek će i biti. Izrada ove aplikacije, kako kažu, krenula je slučajno, htjeli su napraviti nešto društveno korisno, a kada su shvatili da u Hrvatskoj ne postoji takva stvar bacili su se na posao. Ubrzo su s aplikacijom osvojili prvu nagradu na 3. WhoHack Hackathonu u Rijeci i shvatili da su na dobrom putu, piše 24sata.

– Nina je u našem timu eko-freak, razdvaja sav mogući otpad i reciklira od ranog djetinjstva, a radeći na ovom projektu zarazila je mene i sve svoje prijatelje. Nastojimo kupovati ambalaže od razgradivog materijala, koristimo platnene vrećice i višestruko upotrebljive boce za vodu. Ovo je naš mali doprinos očuvanju prirode – opisuje Borna.

Svojom aplikacijom žele pomoći građanima da dobiju potrebnu informaciju i donesu ispravnu odluku o odlaganju otpada i recikliranja.

– Svatko može pridonijeti na neki način, makar svojim primjerom. Također želimo staviti naglasak na građanski aktivizam. Hrvatska je uistinu prekrasna zemlja, a mnogi ne gledaju dalje od vlastite komocije i bacaju smeće posvuda – zaključuje Nina.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here