Home Mozaik Riječanin dio tima koji je pomeo konkurenciju na turniru prirodoslovaca u Minsku!

Riječanin dio tima koji je pomeo konkurenciju na turniru prirodoslovaca u Minsku!

586
0

This image has an empty alt attribute; its file name is minsk2.jpeg

Šesteročlani hrvatski tim učenika osnovnih i srednjih škola doslovno je pomeo konkurenciju na Međunarodnom turniru mladih prirodoslovaca u Bjelorusiji. Osvojili su zlato, a pobjedu proslavili palačinkama Naši učenici s Međunarodnog turnira mladih prirodoslovaca, koji je održan u glavnom gradu Bjelorusije, kući su donijeli zlato, prenosi 24sata.

Šesteročlani tim iz cijele Hrvatske: Andrej Todić, Marko Drozdek, Dora Špoler, Magdalena Žokalj, Rea Pešušić i Marita Machata, a uz njih su bili mentori Domagoj Pluščec, Zoe Jelić Matošević i Elena Lukačević. Marko Drozdek je Riječanin, iz OŠ Gornja Vežica kojeg su djelomično pripremale prof. biologije Nevena Matijašić i prof. kemije Mateja Šustić, javila nam je njegova bivša učiteljica Svjetlana Vukić.

Riječ je o eksperimentalnom natjecanju iz područja prirodnih znanosti za učenike osnovnih i srednjih škola, a reprezentacija hrvatskih prirodoslovaca složena je nakon državnog turnira održanog u siječnju ove godine na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, koji je najboljima bio ulaznica za turnir u Minsku. Foto: Privatni album Učenici su morali riješiti 17 znanstvenih problema. Morali su istražiti teoriju, osmisliti eksperiment, napraviti eksperimentalnu aparaturu, izmjeriti i usporediti rezultate s teorijom te napraviti znanstveno istraživanje, a u “znanstvenim borbama” u Bjelorusiji “pomeli” su konkurente iz cijeloga svijeta okupljene u 21 tim. Za prolazak u polufinale ključni su bili rezultati istraživanja koliki je kapacitet i trajanje kratkotrajnog pamćenja kod ljudi, a za finale istraživanje brzine množenja kvasaca na različitim temperaturama.
– Čovjek bi pomislio da je to jednostavno, ali zapravo ima puno varijabli koje je moguće mijenjati od samih kvasaca do toga kako kontrolirati temperaturu – istaknuo je mentor Domagoj Pluščec. Učenici su se u subotu vratili u Hrvatsku, a u glavnom gradu Hrvatske kratko su uz palačinke proslavili odličan rezultat.
– To je jedno jako lijepo iskustvo u kojem smo imali priliku saznati puno novih stvari, razvijamo kritičko razmišljanje i kritički pogled na druge znanstvene radove – rekla je učenica Dora Špoler dok je s kolegama iz pobjedničkog hrvatskog tima slagala dojmove s ovogodišnjeg natjecanja. Ovo je drugo zlato koje je s ukupno pet nastupa na Međunarodnom turniru mladih prirodoslovaca donijela hrvatska ekipa. Prvo je stiglo 2015. godine, kad su naši učenici prvi put sudjelovali na natjecanju. Zatim su uslijedili srebro te dvije bronce.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here