Home Biznis Riječanin klijentima uzeo 70 milijuna € pa pobjegao u Liku?

Riječanin klijentima uzeo 70 milijuna € pa pobjegao u Liku?

132
0

Riječka tvrtka BitLucky, za trgovanje kriptovalutama, direktora Luke Burazera, navodno je oštetila gotovo tisuću domaćih investitora za najmanje 70 milijuna eura u kriptovalutama, kako se spekulira među domaćim kripto-entuzijastima.

Poslovni krah široj javnosti nepoznate riječke tvrtke BitLucky već se naziva “najvećom kripto prevarom u Hrvatskoj”. Više je sugovornika za Jutarnji potvrdilo da je Burazer, 30-godišnji direktor i poznato lice domaće kripto zajednice, sve račune tvrtke “očistio”, da je novac ulagača nestao, a on se navodno sakrio na nepoznatoj lokaciji u Lici. Njegovi su klijenti i investitori, kako doznajemo, o svemu obavijestili policiju i angažirali odvjetnike.

Burazer je svim klijentima BitLuckyja, koji su kod njega uložili novac uz obećanje visoke zarade na trgovini kriptovalutama, jučer poslao iskren mail. “Poštovani klijenti, nizom loših trejdova i odluka nažalost doveo sam stanje firme u kriznu situaciju. U sljedećim danima ćemo imati više informacija”, stoji u poslanoj poruci prema klijentima.

Mladi je direktor isključio telefon, ne odgovara na mailove, a obrisao je i sve profile na društvenim mrežama. Slična je situacija i sa suosnivačem tvrtke, prokuristom Eugenom Travaljom. Nekolicini investitora, koji su zvali tvrtku u Rijeci, navodno je tajnica na telefon rekla da je “direktor poludio i potrošio sve novce”.

Kontaktirali smo i MUP, s upitom imaju li informacije o slučaju i kako ga planiraju voditi, s obzirom na to da HNB smatra da kriptovalute “nemaju vrijednost” i da nemaju nadležnost nad poslovanjem kripto-tvrtki. Iz Policijske uprave primorsko-goranske odgovorili su da “imaju saznanja” i da im se “određeni broj građana obratio po tom pitanju”. “U tijeku je prikupljanje podataka radi utvrđivanja elemenata za poduzimanja mjera i radnji koje bi bile u nadležnosti policije”, kažu pozivajući se na tajnost istrage.

Vijest o krizi u BitLuckyju i izgubljenim milijunima prvo je procurila u zatvorenim grupama na Discordu, aplikaciji za gaming zajednicu, potom na Redditu, a onda je sve objavio portal Kriptovijesti. Uredništvo portala Kriptovijesti spekulira da je Burazer svojim klijentima izgubio najmanje 70 milijuna eura.

“To je još i konzervativna procjena. Prema našim informacijama, oštećeno je najmanje 700 do 800 ljudi. Izgleda da trećina klijenata još i ne zna vijest da je tvrtka krahirala”, kažu iz uredništva Kriptovijesti.

Prema javnim podacima, ipak, tvrtka osnovana 2018. godine u Rijeci u izvješću za 2021. bilježi promet od 4,5 milijuna kuna prihoda i ukupnu imovinu od 15 milijuna kuna.

Poslovni je model BitLuckyja bio jednostavan. Klijenti su Burazeru davali novac, a on bi taj novac dalje ulagao u kriptovalute. Najmanji je ulog, doznajemo, bio oko 15.000 kuna, ali navodno je bilo i klijenata koji su ulagali do 700.000 eura kod Burazera. On je ulagačima obećavao 5 do 25 posto mjesečne dobiti. Za to je uzimao proviziju od 20 do 40 posto.

“To su u startu bila dosta nerealna obećanja. Čini se da je riječ vjerojatno o planiranoj prevari, Ponzijevoj shemi”, govore iz Kriptovijesti.

Previous articleU dvorištu im se pojavila zmija otrovnica, a onda ju je pojela: Slikali cijeli prizor, nije za svakoga (FOTO)
Next articleKod Gospića nestao avion!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here